Friss hírek

2010.04.08. 14:31

GVH: Jelen formájában versenytorzító az MTI állami támogatása

<p>A Magyar Távirati Irodának (MTI) nyújtott költségvetési támogatás jelen formájában versenytorzító hatású lehet, mert nincs meghatározva, mely feladatokra folyósítja az állam. Egyebek között ez derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön kiadott közleményébõl. A GVH felszólítja a tulajdonos Országgyûlést, hogy hozza összhangba az MTI támogatását a vonatkozó jogszabályokkal. A nemrégiben lezárult vizsgálatában azt nem tudta bizonyítani, hogy az állami hírügynökség által alkalmazott - a gyanú szerint - túlságosan alacsony árak alkalmasak a versenytársak kiszorítására a piacról. Azt azonban kimondta, hogy nem állnak rendelkezésre az MTI egyes szolgáltatásaihoz kapcsolódó megbízható költségkimutatások.</p>

Anonim bejelentõ kérelmére indított vizsgálatot a GVH, mert a gyanú szerint az MTI árai nem tükrözik a szolgáltatások tényleges költségeit, azaz túlságosan alacsony, kiszorító (másik szóhasználattal: felfaló) árakkal akadályozza versenytársai piaci tevékenységét. A hatóság a 2004-tõl kezdõdõ idõszakot vizsgálta, mert ekkor lépett a piacra a költségvetési támogatást élvezõ, az Országgyûlés által alapított MTI legnagyobb versenytársa, a Független Hírügynökség. A GVH szerint az MTI magatartásának ettõl az idõponttól lehetett hatása a piacra. A versenyhivatal megállapította, hogy az MTI az egyedüli országos, teljes körû hírügynökségi szolgáltató ezen a piacon, annak gyakorlatilag megkerülhetetlen szereplõje.

A vizsgálat legfontosabb kérdése az volt: visszaél-e esetleges piaci erõfölényével az MTI. A túlzottan alacsony ár kétség kívül alkalmas lehet az érintett piacon még jelen nem lévõ vállalkozások piacra lépésének akadályozására és a már mûködõk helyzetének nehezítésére - fogalmaz a GVH. Magyarázata szerint a jogellenes kiszorító ár egyik ismérve az, hogy az azt érvényesítõ vállalkozás számára veszteséget eredményez.

A GVH végül arra a megállapításra jutott, hogy az egyes szolgáltatásokhoz kapcsolódó, a költségekre vonatkozó megbízható kimutatásai nincsenek az MTI-nek, a szolgáltatások átlagos árai sem voltak egyértelmûen megállapíthatóak. Ennek alapján pedig a visszaélésszerû magatartás nem bizonyítható.
Az állami támogatási és elszámolási viszonyok tisztázása nélkül a GVH azt sem tudja megítélni, hogy az MTI a kiszorítás miatti veszteségeit a közpénzbõl finanszírozza-e, ezért lezárta az eljárást.

Ez viszont már az állami támogatás jogszerûségének kérdése, amely viszont bíróság vagy az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik - fogalmaz a GVH. A versenyhivatal azonban leszögezi (összhangban az Állami Számvevõszék többszöri megállapításával), hogy egyértelmûvé vált: "az MTI-nek nyújtott költségvetséi támogatás jelen formájában versenytorzító hatású lehet". A GVH lényegében az ÁSZ álláspontját osztja, miszerint nincs pontos feladatfinanszírozás a közfeladatokra, hanem mûködési támogatást kap az MTI az éves állami költségvetésekbõl, ami alkalmas lehet a piaci szolgáltatások keresztfinanszírozására.

Ezért a GVH felszólítja az Országgyûlést, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a költségvetési támogatás folyósítását és a szolgáltatások belsõ elszámolásának rendjét hozza összhangba a vonatkozó jogszabályokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!