Friss hírek

2010.04.27. 15:01

Greenpeace: még mindig pusztítja az indonéz esõerdõt egy pálmaolaj-gyártó cég

<p>A Greenpeace olyan információkat tett közzé kedden, amelyek a nemzetközi környezetvédõ szervezet szerint azt bizonyítják, hogy ígéreteit megszegve Indonézia legnagyobb pálmaolaj-termelõje továbbra is pusztítja az esõerdõt az országban. A Sinar Mas egyik leányvállalata orángutánok és más veszélyeztetett állatfajok élõhelyeit irtja, ezúttal Közép-Kalimantanon - állítják a környezetvédõk.</p>

Két héttel ezelõtt a Greenpeace a Sinar Mas egy másik leányvállalatával kapcsolatban állította azt, hogy Kalimantan nyugati részén pusztít természetvédelmi területeket Indonéziában. "Ezek az esetek azt bizonyítják, hogy ennek az óriásvállalatnak ígéretei és elkötelezettsége semmit sem érnek, csupán félrevezetések" - mondta a Greenpeace délkelet-ázsiai kampányfõnöke.

A Sinar Mas februárban megerõsítette azt, amit tavalyi jelentésében is ígért: támogatja a fenntartható fejlõdés elveit, amelyeket a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal nevû nemzetközi kezdeményezés is elfogadott. A 2005-ben létrehozott etikai és környezetvédelmi szabályrendszerhez összesen 39 alapelv tartozik. Például az átláthatóság melletti elkötelezettség környezetvédelmi, társadalmi és jogi kérdésekben, felelõsségvállalás a hulladékfelhasználás területén valamint a pálmaolaj-termelés által érintett helyi közösségek és dolgozók védelme.

A szabályrendszer - bár elsõsorban az erdõk védelmét célozza - csak akkor tiltja az ültetvényesítést, ha az adott terület "különösen értékes védett erdõnek" számít. A kerekasztal tagszervezetei között vannak észak- és dél-amerikai, afrikai, ázsiai cégek is. A testület megengedi, hogy az egyes országok saját helyzetükhöz mérten maguk állapítsák meg, mely területek számítanak nekik "különösen értékesnek".

A környezetvédõk szerint a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal etikai és környezetvédelmi szabályrendszerében könnyen találnak joghézagokat azok, akik akarnak. Ezért történhet meg, hogy hatalmas erdõs területek és tõzegvidékek tûnnek el Délkelet-Ázsiában, hogy helyükbe olajpálma-ültetvényeket telepítsenek. A pusztításért azon cégek is felelõsek, melyek már csatlakoztak a pálmaolaj környezetkímélõ elõállítását sürgetõ kerekasztalhoz. Pálmaolajat rengeteg élelmiszer és kozmetikai termék, sõt bioüzemanyag elõállításához is használnak, ez a környezetvédõk szerint többet árt a környezetnek, mint amennyit használ.

A Sinar Mas ellen egyébként multinacionális vállalatok is felléptek már, legalábbis ezt állítják. Az Unilever és a Nestlé azt közölték, hogy a Greenpeace követelésére nem rendelnek pálmaolajat az indonéz cégtõl. A Sinar Mas kedden azt válaszolta a Greenpeace állításaira, hogy nem a cég, hanem az ültetvény-telepítésért felelõs igazgatójuk sértette meg a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal szabályrendszerét, ezért felfüggesztették beosztásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!