Friss hírek

2010.04.29. 23:16

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - Szabályozták a fõvárosi cégvezetõk javadalmazását

<p>Egységes irányelvek alapján javadalmazzák a fõváros kizárólagos tulajdonában álló vállalatok vezetõit, miután a Fõvárosi Közgyûlés csütörtök este elfogadta az errõl szóló elõterjesztést. A döntéssel meghatározták a cégvezetõk maximális havi díjazását, a végkielégítést és a felmondási idõt. A határozat kimondja, hogy a vezetõk munkájának ellentételezése alapvetõen a személyi alapbér, prémiumot pedig csak elõre meghatározott feltételek esetén kaphatnak.</p>

Az egységes irányelvek alapján kidolgozott javadalmazási szabályozás életbe léptetésérõl 2009 õszén döntött a Fõvárosi Közgyûlés. Ebben az áll, hogy a fõváros kizárólagos tulajdonában lévõ gazdasági társaságok vezetõinek munkáját a személyi alapbérrel ellentételezik, prémium pedig kizárólag objektív szempontok szerint, teljesítmény-értékelés után adható. A fõvárosi cégvezetõk nem kaphatják meg ingyen vagy kedvezményesen az általuk használt céges autót és egyéb eszközöket.

A javadalmazási gyakorlatnál alkalmazzák a 2009-ben elfogadott, a köztulajdonban lévõ gazdasági társaságok takarékosabb mûködésérõl szóló törvény is. Ennek értelmében az adott tisztségviselõk havi díjazása a mindenkori jegybankelnök fizetésének legfeljebb negyede lehet. A végkielégítést a munka törvénykönyve határozza meg, ha a kollektív szerzõdés nem rendelkezik róla, a felmondási idõ pedig 30 nap, de legfeljebb 3 hónap lehet.

A javadalmazásról szóló elõterjesztést 34 igen szavazattal, tartózkodás és nem szavazat nélkül fogadta el a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!