Friss hírek

2010.04.29. 12:26

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - Állások megszüntetésérõl és színházigazgatók kinevezésérõl döntöttek

<p>Összesen 86 állás szûnik meg a fõváros 22 középiskolájában a Fõvárosi Közgyûlés csütörtöki döntése alapján. Uniós támogatásból négy újabb kerékpárút és egy buszsáv épülhet Budapesten. Határoztak az Örkény István és a József Attila színházak igazgatóinak kinevezésérõl is.</p>

A fõváros 22 középiskolájában összesen 86 állás megszüntetésérõl döntött csütörtöki ülésén a Fõvárosi Közgyûlés. Az elõterjesztés szerint a létszámcsökkentést egyrészt az elmúlt években kialakított új fõvárosi oktatási szerkezet, másrészt a csökkenõ tanulói létszám indokolja. A személyi kérdések az idei szeptemberi beiskolázási adatok alapján lesznek véglegesek, a beiratkozások után dõl el az is, hogy szükség lesz-e esetleges további létszámleépítésre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már korábban tiltakozott a tervezett intézkedés ellen, álláspontjuk szerint a leépítéssel tanári feladatok maradnak ellátatlanul. A 67 tagú testület 62 tagja volt jelen a döntésnél, közülük 35-en támogatták az elõterjesztést.

A közgyûlés egyhangú támogatással Mácsai Pál színmûvészt, az Örkény István Színház jelenlegi ügyvezetõ igazgatóját bízta meg az igazgatói tisztség betöltésével idén július 1-jétõl 2015. január 31-ig. A József Attila Színház igazgatója ugyancsak egyhangú támogatással Méhes László színmûvész-rendezõ lesz július 1-je és 2015. január 31-e között. Döntött a testület arról is, hogy megvásárolja Sas Józseftõl a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. 49 százalékos üzletrészét. A volt ügyvezetõ üzletrészét névértéken, 1 millió 470 ezer forintért adja át, és a pénzt a Mikroszkóp Színpad Alapítvány számlájára utaltatja. Az 51 százalékos rész eddig is az önkormányzaté volt, a fõváros a tranzakcióval egyedüli tulajdonossá válik.

Uniós támogatásból újabb négy helyszínen épülhet kerékpárút Budapesten, miután a támogatási szerzõdések megkötéséhez hozzájárult a közgyûlés. A XVII. kerületben a Pesti út Ferihegyi út és Hegyalatti utca közötti szakaszán, a III. kerületben a Bécsi út-Nagyszombat utca útvonalon, a X. kerületi Fehér úton és a XI. kerületi Bogdánfy úton épülõ kerékpársávhoz 442 millió forint uniós pénzt kap a fõváros, 193 millió forintot pedig saját költségvetésébõl kell állnia. A Pesti úti buszsáv kialakításának költségeihez 176 millió forintot ad az EU, 20 milliót az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!