Friss hírek

2010.04.16. 11:41

Fidesz: a kormány folytatja az állami földek szocialista kézbe játszását

<p>A Fidesz szerint felháborító, hogy az országgyûlési választások két fordulója között is folytatja a kormány az állami földek elherdálását, illetve a szocialista agrár-klientúra kezébe játszását - jelentette ki a Budai Gyula a Magosz szövetségi igazgatója pénteken Budapesten.</p>

Az ellenzéki politikus elmondta: Oszkó Péter pénzügyyminiszter utasítására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ (MNV) Zrt. jövõ szerdán a vagyongazdálkodási tanács elé terjeszt több mint 100 ezer hektár allami föld haszonbérleti szerzõdésérõl szóló döntést. Budai Gyula kiemelte: mindezt úgy teszik, hogy a piaci ár - 1800-200 forint/aranykorona - feléért hirdetik meg a haszonbérleteket a szokásos 5-10 év helyett 20 évnyi idõszakra.

A Magosz vezetõje szerint ezeket a földeket direkt azoknak az MSZP-közeli nagy gazdaságok számára írják ki, akik januárban nyerte az Agrár környezetgazdálkodási (akg) programon. Ebben az uniós programban ugyanis csak legalább 5 évnyi haszonbérlettel rendelkezõ gazdaságok vehetnek részt, csakhogy a nyertes vállalkozásoknak nincs ilyenük. További érdekesség, hogy a most tervezett kiírásban az egyszeri használati díjat - ami pályázatonként 100-200 millió forint - az akg-programban résztvevõknek a többi esetleges pályázóval ellentétben nem 8 napon belül egy összegben kell megfizetniük az államnak, hanem elég csak ennek felét, a többit pedig 5 éves kamatmentes részletfizetés alatt.

Budai Gyula szerint a kormány tulajdonképpen ezekkel a könnyített - alacsonyabb ár és kezdõ befizetés - feltételekkel juttatja földhöz a nagy gazdaságokat, hogy azok az állami földek tartós haszonbérlete mellett az uniós forrásoktól se essenek el.

A Magosz éppen ezért határozottan felszólitja a kormányt és azon belül Oszkó Pétert, hogy álljanak el a tervüktõl, illetve a vagyongazdálkodási tanács tagjait, hogy ne döntsenek jövõ szerdán az érintett állami földek bérbeadásáról.

Budai Gyula emlékeztetett rá, hogy az állami földek körüli szerzõdések szerepelnek azon ügyek listáján, amelyeket a Fidesz kormányra kerülése esetén azonnal kivizsgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!