Friss hírek

2010.04.09. 13:46

Félbeszakadt Budaházy György büntetõpere

<p>Félbeszakadt pénteken a Fõvárosi Ítélõtáblán megkezdett Budaházy-per tárgyalása, mert a vádlott védõje bejelentette, hogy a túlzott rendõri jelenlét miatt nem képes ellátni munkáját.. A bíróság az ügyvédet megbírságolta és a tárgyalást elnapolta.</p>

A Fõvárosi Ítélõtábla Máziné Szepesi Erzsébet bíró vezette büntetõtanácsa a védelem elfogultsági kifogása ellenére úgy döntött, hogy megtartja a Budaházy-ügy tárgyalását, de Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, Budaházy védõje bejelentette, hogy a rendkívül erõs rendõri jelenlét pszichésen lehetetlenné teszi a munkáját. Gaudi-Nagy Tamás azt mondta a tárgyalóteremben: nem tudja átélni még az illúzióját sem annak, hogy függetlenül ítélkezik a bíróság, amely háta mögött legalább 50 testpáncélos, felfegyverzett rendõr áll. Miután Gaudi-Nagy Tamás a védelem további ellátását nem vállalta, a bíróság õt 200 ezer forint rendbírsággal sújtotta és a tárgyalást elnapolta.

A Fõvárosi Bíróság 2008 januárjában felmentette az alkotmányos rend erõszakos megváltoztatása elõkészületével vádolt Budaházy Györgyöt, de az Ítélõtábla ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte. A Fõvárosi Bíróság 2009. szeptember 16-án - megismételt eljárás után - 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. Budaházy György és védõje felmentésért fellebbezett, ezt tárgyalta pénteken a Fõvárosi Ítélõtábla.

A vádirat szerint Budaházy György azután, hogy 2006. szeptember 18-án éjszaka jelen volt a Szabadság téren az MTV székház ostrománál és a szovjet emlékmû megrongálásánál, ismeretlen helyre költözött otthonról, majd internetes honlapoknak és hírportáloknak írásokat, nyilatkozatokat juttatott el, amelyek az ügyészség szerint olyan erõszakos cselekményekben való részvételre hívták fel olvasóit, amelyek célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt. A vád szerint a többi között Budapest blokád alá vételére és a kormány elzavarására buzdított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!