Friss hírek

2010.04.03. 09:51

Feladta magát "Dzsihád Jane" barátnõje

<p>Egy újabb nõ ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban pénteken az úgynevezett "Dzsihád Jane"-üggyel kapcsolatban: a 31 éves Jamie Paulin Ramirez-t a múlt hónapban tartóztatták le Írországban, majd hazautazott az Egyesült Államokba, ahol feladta magát.</p>

Az amerikai állampolgárságú Ramirez-t azzal vádolják, hogy terroristákat látott el információkkal és fegyverekkel. Ha elítélik, akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat, sõt 250 ezer dolláros (csaknem 50 millió dolláros) bírságot is fizetnie kell.

Ramirez-t a múlt hónapban vették õrizetbe Írországban, mert részt vett abban az összeesküvésben, amelynek tagjai meg akarták ölni a Mohammed prófétáról karikatúrát készítõ rajzolót. Késõbb azonban óvadék ellenében szabadon engedték: ezután utazott haza az Egyesült Államokba, ahol feladta magát.

A nõ kapcsolatban állt Colleen LaRose-zal is, akit az amerikai média "Dzsihád Jane"-nek nevez. A 46 éves nõ néhány hete ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott terrorista vádakban. LaRose-t azzal vádolják, hogy összeesküvést szõtt terroristák támogatásra, és egy tengerentúli gyilkosságra, valamint, hogy hazudott az FBI-nak, és ellopta volt barátjának útlevelét.

LaRose a vád szerint az interneten keresztül toborzott fegyvereseket, a Dzsihád Jane álnevet használva, és részt vett a Lars Vilks svéd rajzoló elleni gyilkossági tervben. A lopott útlevelet a vád szerint "terrorista cselekmény elõsegítésére" akarta használni. A nõt tavaly októberben vették õrizetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!