Friss hírek

2010.04.17. 08:11

Észak-Korea cáfolja, hogy köze lenne a déli hajó tragédiájához

<p>Elutasította Észak-Korea, hogy köze lenne a dél-koreai hadihajó három héttel ezelõtti elsüllyedéséhez. A 46 ember életét követelõ robbanásról elõszõr nyilatkozott a kommunista ország.</p>

"A Dél bábhadseregének háborúmániásai és jobboldali konzervatív politikusai nevetséges kísérletet tesznek arra, hogy kapcsolatba hozzák velünk a tragédiát, miután nem tudták megállapítani elsüllyedésének okát" - áll az észak koreai állami hírügynökség szombati közleményében. Észak-Korea szerint az incidenst arra akarja felhasználni Dél-Korea, hogy vádolja északot, egyben igazolja keményvonalas politkáján Phenjan felé, ugyanakkor további szankciókra bátorítsa a nemzetközi közösséget.

Ez az elsõ hivatalos reagálás arra, hogy március 26-án a Sárga-tengeren a két ország határán kettétört, és elsüllyedt az 1200 tonnás dél-korai hadihajó. A tragédiában 46 tengerész vesztette életét. A dél-koreai védelmi miniszter szerint torpedó vagy akna okozhatta a Cheonan vesztét. Kim Tae Jung ugyanakkor pénteken türelemre intett mindenkit a vizsgálat végéig, egyben figyelmeztetett, hogy a hadsereg komoly akciót hajthat végre, akárkit is találnak felelõsnek a tragédia ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!