Friss hírek

2010.04.24. 21:06

Emberi élõlánc az atomerõmûvek ellen

<p>Németország sok nagyvárosában több tízezren tiltakoztak szombaton emberi élõláncot alkotva az atomerõmûvek használata ellen. Két nappal Földünk eddigi legsúlyosabb nukleáris balesetének, az ukrajnai csernobili katasztrófa 24. évfordulója elõtt a németországi Hamburg kikötõváros utcáin a becslések szerint több mint 100 ezer ember, 120 kilométeres hosszúságú emberi élõláncot alkotott az Elba folyó partjánál.</p>

"Láncreakció - hagyjunk fel a nukleáris energiával" - állt az atomerõmûvek ellen tüntetõk transzparenseire írva. A tiltakozó akciót azért szervezték, mert a német kancellár, Angela Merkel kormánya a korábbi tervekkel ellentétben meghosszabbítaná az ország 17 atomerõmûvébõl néhánynak a használatát. A nukleáris erõmûveket az eredeti, 2000-ben meghatározott tervek szerint 2020-ig kellett volna kivonni a forgalomból. Az atomerõmûvekkel egyébként a Németországban felhasznált áram mintegy 30 százalékát állítják elõ.

A német tiltakozó akcióban országszerte sokfelé több tízezren vetek részt - köztük környezetvédõk, szakszervezeti tagok, ifjúsági-, és vallási szervezetek tagjai. Németországban a különbözõ közvélemény-kutatási adatok egybehangzó adatai szerint az emberek többsége ellenzi az atomenergia használatát.

Az Ukrajnában, az egykori szovjet tagállamban 1986. április 26-án történt csernobili atomerõmû katasztrófájában felrobbant a nukleáris létesítmény egyik reaktora. A nukleáris szennyezés, vagyis radioaktív hulladék Ukrajna területén kívül Oroszország és Fehéroroszország, valamint Európa több részére, de még az Egyesült Államok keleti partvonalára is átterjedt.

Az ENSZ egyik korábbi 2005-ös becslése szerint a tragédiában 4 ezren haltak meg, de ez az adat különbözõ civil szervezetek szerint erõsen vitatott. A szerencsétlenség következményeinek csökkentésére több mint 25 ezer embert, úgynevezett "likvidátorokat" vezényeltek a felrobbant atomreaktor közelébe. A fõként ukrán, orosz és fehérorosz tûzoltókból és katonákból álló kármentesítõk közül sokan a legalapvetõbb biztonsági, illetve egészségvédelmi eszközök nélkül voltak kénytelenek dolgozni azon, hogy megfékezzék a nukleáris erõmûbõl szivárgó radioaktív szennyezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!