Friss hírek

2010.04.25. 17:36

Elsõ autópályáját kezdi építeni Koszovó

<p>A koszovói, és albán miniszterelnök részvételével ünnepélyesen megkezdték az elsõ koszovói autópálya építését vasárnap. Hashim Thaçi koszovói kormányfõ egy ünnepélyes robbantással indította el a munkálatokat az autópálya elsõ szakaszán, az albán határ közelében. A száz kilométeres autópálya várhatóan három év múlva lesz teljesen készen.</p>

A koszovói kormányfõ az ország "legnagyobb és legfontosabb projectjeként" jellemezte az autópály-építést, amely elmondása szerint "a legnagyobb gazdasági program Koszovó történetében. A koszovói kormány adatai szerint egy kilométernyi autópálya felépítésének költsége 7,5 millió euró, és nyolcmillió euró (nagyjából kétmilliárd forint) között lesz, így a teljes beruházás több mint 750 millió eurót (kétszázmilliárd forint) igényel majd.

Az autópálya Szerbiát fogja összeköti Albániával. A kormány szerint az építkezés akár tízezer új állást is teremthet az országban. Az autópálya várhatóan három év múlva lesz teljesen készen.

Az építkezést egy amerikai és egy török cégbõl álló konzorcium végzi majd. A Bechtel-Enka nevû csoport építette Albániában azt az autópálya-szakaszt, amely a koszovói úthoz fog csatlakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!