Friss hírek

2010.04.19. 12:46

Élelmiszerlavina 9 településen

<p>Kilenc önkormányzat illetve civil szervezet kap vetõmagot és növényvédõszert az Élelmiszerlavina elnevezésû pályázaton, amelyet harmadik alkalommal indított útjára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Növényvédelmi Kft. A kistermelõi program mellett több mezõgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás közremûködésével tartós élelmiszert is eljuttatnak majd rászorulóknak - olvasható a szervezõk hétfõi közleményében.</p>

Az Élelmiszerlavina önkormányzati programja a "hal helyett hálót" elvet követi, vagyis az egyszerû segélyezésen túl a helyieket is bevonja az élelmiszer-elõállításba. A programban részt vevõk számára termõföldet biztosítanak az érintett településen, a Syngenta pedig a szükséges zöldségvetõmagokat és növényvédõ szereket ajánlott fel.

A programra 26 pályázat érkezett, ezek közül kilenc nyert támogatást. Többnyire önkormányzatok jelentkeztek, de a pályázók között volt a hajléktalanok beilleszkedését segítõ alapítvány, helyi cigány önkormányzat és értelmi fogyatékosok otthona is. A pályázaton végül a Somogy megyei Iharos és Somogyvár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírvasvári és Kemecse, a Zala megyei Magyarszerdahely, a Fejér megyei Nádasdladány, a Pest megyei Örkény, a Tolna megyei Sárpilis és a Békés megyei Zsadány nyert. A munkába az önkormányzatok mellett több helyen bekapcsolódnak a helyi polgárõr egyesületek, családsegítõ szolgálatok, általános iskolák, környezetvédelmi egyesületek és a Vöröskereszt is.

A kistermelõi programmal párhuzamosan folytatódik a tartós élelmiszer-osztási program is, amelyben a Syngenta 12 millió forint értékû növényvédõszert és vetõmagot indít útjára. Az alapanyagokból a mezõgazdasági termelõk búzát, napraforgót és burgonyát termelnek, és saját felajánlást tesznek. Ebbõl a programhoz csatlakozó élelmiszeripari vállalatok tartós élelmiszert állítanak elõ, majd saját adományukkal megnövelve rászorulóknak adják. A programban egyébként tavaly 94 tonna élelmiszert osztottak szét 10 ezer családnak, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület most is hasonló eredményekre számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!