Friss hírek

2010.04.28. 19:11

Elégetik az olajszennyezést a Mexikói-öbölben

<p>Az amerikai parti õrség megpróbálja elégetni azt az olajszennyezést, amelyet a kigyulladt, majd elsüllyedt olajfúró torony okozott a Mexikói-öbölben. Az amerikai hatóságok szerdai közleménye szerint a lépés elkerülhetetlen annak érdekében, hogy megvédjék a közeli Louisiana állam védett lápos élõvilágát, amelynek partvonalát megközelítette az olajfolt.</p>

"A vízen úszó olajszennyezést hajókkal és csónakokkal beszivattyúzzuk egy tûzálló, mintegy 150 méter hosszú tartályba.. Az olajat ezután elszállítjuk egy távolabbi területre, ahol ellenõrzött körülmények közt meggyújtjuk, és hagyjuk elégni. A tervek szerint kisebb tüzeket gyújtunk, egyenként több ezer gallon olajjal, és mindegyik különálló tûz körülbelül egy órán át ég majd" - írta közös közleményében a brit energiavállalat a BP és az amerikai parti õrség.

A robbanás miatt kigyulladt, és a múlt héten csütörtökön elsüllyedt olajfúró toronyból folyamatosan szivárog az olaj a Mexikói-öböl vízébe. A szennyezés mértéke naponta 42 ezer gallon olajjal növekszik, és az olajszõnyeg már Louisiana állam védett, lápos part menti természeti területeit veszélyezteti, amelyek több vízimadárnak nyújtanak menedéket.

Az olajfúrótornyot a BP lízingelte a houstoni székhelyû Transocean nevû cégtõl. A platform az amerikai New Orleanstól délkeletre süllyedt a tengerbe, két nappal azután, hogy egy robbanás miatt kigyulladt a fúrótorony. A tragédiában 11 munkás halt meg, a dolgozók többségének még sikerült idejében elmenekülniük a létesítményrõl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!