Friss hírek

2010.04.01. 20:56

Egyezség a sokkoló miatt Kanadában meghalt lengyel férfi ügyében

<p>Kanada szövetségi rendõrsége szerint csütörtökön egyezségre jutottak annak a lengyel férfinak az anyjával, aki 2007-ben halt meg a vancouveri reptéren, miután egy nagyfeszültségû árammal mûködõ, úgynevezett Taser-pisztollyal akarták megbénítani a rendõrök. Az eset Kanadán és Lengyelországon kívül világszerte felháborodást és vitát váltott ki. Az egyezség részleteit nem közölték.</p>

A lengyel áldozat édesanyja Zofia Cisowski az egyezség után azt mondta a kanadai rendõröknek: "Elfogadom a bocsánatkérésüket!". A nõ ezután sírásba fúló hangon hozzátette: "Két és fél éve történt, hogy a fiam meghalt a vancouveri reptéren, és azóta nem volt egyetlen nap sem, hogy ne tépelõdtem volna azon, hogy miképp lehetett volna megelõzni a tragédiát."

Az áldozat anyja és a kanadai hatóságok közt létrejött megállapodásról egyetlen részletet sem árultak a felek.

2007-ben a lengyel férfi, Robert Dziekanski azért utazott Kanadába, hogy az ott élõ édesanyjához költözzön. A 40 évesen elhunyt férfi nem beszélt angolul, lengyelországi otthonát ritkán hagyta el, így nehezen tudott eligazodni idegen környezetben. A vancouveri reptérre megérkezve zavartan, majd agresszíven kezdett viselkedni. Amiben az is közrejátszhatott, hogy eltévedt, így csaknem 10 órán át a vámterületen várta édesanyját - ahelyett, hogy a többi utast követve a várócsarnokba ment volna.

A reptéren tébláboló férfi eleinte nem tûnt fel senkinek. Közben édesanyja nem tudta elérni, hogy megtalálják a fiát, és egy idõ után elment a reptérrõl. A magára maradt férfi 10 órás tanácstalanság után pánikba esett, mire a reptéri alkalmazottak rendõröket hívtak. Akik eredetileg azt állították, hogy a lengyel férfi velük szemben is agresszíven lépett fel, ezért kellett bénító pisztolyt használniuk. Egy kanadai utas videóra vette a történteket, és a felvétel késõbb felkerült a YouTube-ra is.

A videón látható, hogy a rendõrök többször is a férfi testéhez érnek a hatalmas áramütést okozó sokkolóval (Taser-pisztollyal), és Dziekanski a fájdalomtól üvöltve összeesik. A hivatalos verzió szerint a rendõrök ezek után rávetették magukat a szerintük "oroszul beszélõ" férfira, aki ezt követõen rövid idõn belül meghalt. A kanadai államügyészség késõbb úgy döntött, hogy nincsenek olyan bizonyítékok az intézkedõ rendõrök ellen, amelyek indokolnák a vádemelést ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!