Friss hírek

2010.04.29. 18:01

Dupla annyi lyme-kórt regisztráltak idén, mint a korábbi években

<p>Több mint dupla annyi lyme-kórt regisztráltak idén áprilisig, mint a korábbi években a hasonló idõszakban. Az év elsõ 15 hetében 115 megbetegedést vettek nyilvántartásba, míg 2004. és 2008. között az átlag 45 volt. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifõorvosi Hivatal Járványügyi fõosztályvezetõje hangsúlyozta: ez a kullancsok által terjesztett fertõzés alattomos is tud lenni, mert egyes esetekben csak évekkel késõbb jelentkeznek a tünetek, és ha nem kezelik a kórt akár idegrendszeri problémákat is okozhat.</p>

A járványügyi szakember elmondta: több oka is lehet, hogy egyre több lyme-kórt jelentenek. Így például az, hogy teljesen megszûnt a kullancsírtás, ami korábban, ha nem is volt igazán hatékony, a vérszívók ritkításában segített. Szintén nem írtják már a kisrágcsálókat, amelyek vérét elõszeretettel "fogyasztják" a kullancsok. Így egyre több a rágcsáló és velük a kullancsok is. Korábban az avartalanítás is szervezett formában zajlott, ma már ez sincs, tehát az avar alatt az életképes kullancsok nyugodtan át tudnak telelni. Ócsai Lajos hozzátette: sajnos egyre kevesebb figyelmet és pénzt fordítanak olyan tevékenységekre, amelyek a magántulajdonon kívül esnek.

Ócsai Lajos közölte azt is: a legjobb megoldás az avartalanítás lenne, de addig is a személyes védekezésre kell koncentrálni. Tehát kirándulásokkor mindenki használjon kullancsriasztót, zárt ruhát viseljen, és este fürdés után kötelezõ a kullancsvizit. Ez utóbbi azért fontos, mert a kullancscsípés más mint a szúnyogcsípést, nem fáj ezért nehéz észrevenni.

A lyme-kór tüneteirõl a fõorvos elmondta: az esetek 85 százalékában elég jól felismerhetõ körkörös vándorló bõrpírt okoz a fertõzés, amelyet antibiotikummal jól meg lehet gyógyítani.. Ritkább esetben azonban alattomos a kór, csak évek múltán jelentkeznek a tünetek, amelyek kóros esetben akár igedegrendszeri problémákat is okozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!