Friss hírek

2010.04.30. 14:56

Csányi: Van, ahol már tárgyalunk, másutt csak nézelõdünk

<p>Az OTP-csoport elsõsorban azokban az országokban akarja növelni súlyát, amelyekben alacsony a piaci részesedése. Bankfelvásárlásra is készülnek, van, ahol már tárgyalnak, s már az átvilágítás is megtörtént, másutt még csak nézelõdnek. Itthon is vizsgálnak egy kisebb bankot - mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a pénteki közgyûlés utáni sajtótájékoztatón. A 10 százalékos részvényesi szavazati korlát ismételt elutasítása eddig sem okozott problémát, erre a függetlenség erõsítéséhez lenne szükség - mondta.</p>

Az OTP megerõsödve került ki a válságból, a csoport ott akarja bõvíteni jelenlétét, ahol kicsi a piaci részesedése - mondta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az éves közgyûlés után újságíróknak. Ennek formája a felvásárlás is. Nevek említése nélkül Csányi annyit árult el, hogy van, ahol már a tárgyalási szakaszban vannak, a lehetséges jelölt átvilágítása is megtörtént, másutt még csak nézelõdnek. Bank vétele itthon sem kizárt, egy kisebb pénzintézetet vizsgálnak.

A közgyûlésen - tavaly után másodszor - a szükséges 75 helyett csak 65 százalékot kapott a a menedzsmentnek az a javaslata, hogy 10 százalékban maximálják a részvényesi szavazati arányt. A Független Hírügynökségnek Csányi Sándor azt mondta: "barátságtalannak" tartja azt a kérdést, hogy néhány részvényes nem bízna meg bennük (az OTP szlogenje a "Megbízunk egymásban".) Szerinte arról van szó, hogy van olyan felfogás, amely nem szereti a részvényesek jogának ilyen korlátozását. A javaslat elutasítása eddig sem okozott problémát, konkrét oka az újbóli elõvételnek nincs, céljuk az, hogy erõsítsék a bank függetlenségét, védelmét ellenséges felvásárlási kísérlettel szemben - fejtegette Csányi Sándor.

Az OTP eddig is aktív volt az adósvédelemben, programjukba 33 ezer ügyfél került be - mondta az elnök-vezérigazgató. Az OTP célja nem az ügyfelek tönkretétele, lakásának elvétele, kilakoltatásra eddig is kevés alkalommal került sor - közölte. Az állam által kikényszerített moratóriumot azért nem támogatják, mert az gyengítené az adósfegyelmet olyankor is, amikor nincs szó fizetésképtelenségrõl - válaszolta Csányi Sándor annak kapcsán, hogy a Fidesz a kilakoltatások tilalmának meghosszabbítását szeretné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!