Friss hírek

2010.04.30. 13:31

Csaknem harmadával csökkent az OTP-csoport profitja tavaly

<p>Csaknem harmadával, 151 milliárd forintra csökkent az OTP-csoport profitja tavaly, a magyar anyabanké viszont ennyivel javult. Visszafogott hitelezés, nagyarányú betétgyûjtés jellemezte az OTP-t 2009-ben. A csoport tõkehelyzete a nehéz üzleti környezet ellenére is szilárd - hangzott el az eredményt elfogadó éves közgyûlésen. A közgyûlés pénteken azt is megszavazta, hogy ne fizessenek osztalékot, mert még nem ért véget a válság, emellett a pénzt további külföldi terjeszkedésre szeretné fordítani a menedzsment - jelentette be Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.</p>

Jelentõsen, 31 százalékkal, 151,3 milliárd forintra csökkent az OTP-bankcsoport adózás utáni nyeresége 2009-ben, az anyabank profitja viszont 34 százalékkal, 178 milliárdra emelkedett. A térségben lévõ leánybankok közül tavaly is kiválóan teljesített a bolgár DSK. A menedzsment értékelése szerint dinamikusan javult az orosz és a román, stabilan mûködött a horvát bank. Komolyabb problémái három országban voltak az OTP-csoportnak: nagy veszteséget szenvedett el Ukrajnában, Szlovákiában és Szerbiában a gyorsan romló ügyfélösszetétel, a törlesztési képesség növekvõ visszaesése miatt. Ukrajnában azonban idén már termõre fordul az OTP befektetése, emiatt éppen a napokban utasított vissza vásárlási megkeresést - mondta a közgyûlésen Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

Az OTP-csoport egészére jellemzõ a hitelállomány rendkívüli mértékû romlása: egy év alatt 4,5-rõl 9,8 százalékra gyarapodott a 90 napon túli késedelmes hitel aránya. Ez megmutatkozik a rossz hitelekre törvény alapján kötelezõen képzett céltartalékok összegében. Ezek összesen 250 milliárd forintot vittek el a csoport profitjából. Az egész bankszektort sújtó recessziós következményekre az OTP a többi pénzintézettel megegyezõ módszerrel válaszolt: óriási betétgyûjtésbe kezdett, aminek eredménye 8 százalékos növekedés.Emellett visszafogta hitelezését, éves átlagban 2 százalékkal, ezen belül a vállalatoknak 4 százalékkal kevesebb pénzt adott.

Javított az OTP az úgynevezett hitel/betét-mutatón: a nála elhelyezett pénznek korábban másfélszeresét adta ki kölcsönökre, tavaly már csak 121 százalékát, ami nagy mértékben mérsékelte a megdrágult külsõ finanszírozási igényt. Az OTP-csoport sikeres válságkezelését mutatja, hogy a társaság készpénztartaléka 6 milliárd euróra emelkedett, ami a teljes külsõ kötelezettség visszafizetését lehetõvé tenné. Ezzel párhuzamosan az OTP-csoport részvényeinek értéke is csaknem 6 milliárd euróra növekedett. Takarékoskodtak is saját magukon, mûködési költségeiket csaknem 15 milliárd forinttal csökkentették. A közgyûlésen elhangzott, és Csányi Sándor is kiemelte, hogy az OTP-csoport tõkehelyzete szilárd.

Az OTP három évvel elõbb visszafizette az államnak azt az 1,4 milliárd euró kölcsönt, amit vállalati hitelezésre vett fel. Nem vette viszont igénybe az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) a szóba került 200 millió euró alárendelt kölcsöntõkét (olyan idõleges tõkejuttatás, ami nem jár szavazati joggal nyújtója számára). A közgyûlésen Csányi Sándor elnök-vezérigazgató hosszasan fejtegette az esetet, "méltatlannak" nevezve az EBRD eljárását, azt, hogy idõnek elõtte kiszivárogtatta a tervet. Csányi hangsúlyozta, hogy az EBRD kereste meg az OTP-t, de olyan kedvezõtlen feltételeket szabott volna, amely miatt nem is akarták aláírni a szerzõdést, de a kiszivárogtatás után nem tehették meg ezt, aminek következtében elbukták a szerzõdési díjat a visszalépéssel.

Mindezekkel együtt a közgyûlés úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot a tavalyi eredmény után, a 92 milliárd forintot tartalékolja. Ennek csak egyik oka, hogy a válság még nem ért véget. Emellett a menedzsment további terjeszkedést tervez külföldön, amihez szükség van a ki nem fizetett osztalékra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!