Friss hírek

2010.04.03. 11:01

Búvárok is lemerültek a vízzel elárasztott kínai bányába

<p>Mentõalakulatok egy csoportja - köztük hat búvár - hatolt be szombaton abba a vízzel elárasztott bányába, ahol immár hatodik napja 153 bányász rekedt a föld alatt - közölték helyi illetékesek szombaton.</p>

A mentõalakulat tizenhárom tagja helyi idõ szerint szombat délután ment be a Shanszi tartományban lévõ Wangdzsialing bányába, hogy tájékozódjanak a körülményekrõl.

Legutóbb pénteken hallottak életjelet a bányából, de azóta nincs hír a föld alatt rekedt bányászokról.

Legkevesebb háromezren futnak versenyt az idõvel a helyszínen, hogy ki tudják szivattyúzni a vizet a szénbányából és hogy elérjenek a szerencsétlenül járt vájárokhoz. Múlt vasárnap óta egyébként 5 métert süllyedt a vízszint a bányában, annak köszönhetõen, hogy óránként 2000 köbméter vizet szivattyúznak ki belõle.

A helyi hatóságok szerint csekély az esélye annak, hogy bárki túlélte volna a katasztrófát. Szerintük csak annak lehetett szerencséje, aki a bánya magasabban fekvõ részén dolgozott. Pénteken az elárasztott járatba leengedett, majd onnan visszahúzott csövön munkaeszközöket találtak. A CCTV nevû kínai televízió jelentése szerint a tárgyakat csak emberi kéz helyezhette el a csövön, és nem csak véletlenül akadtak rá.

Az elmúlt napokban egyébként csaknem 30-an meghaltak és 200-an eltûntek öt bányakatasztrófában Kínában.

A hivatalos adatok szerint tavaly 2631 bányász vesztette életét bányabalesetekben Kínában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!