Friss hírek

2010.04.08. 20:36

Bírósági tárgyalást követelnek a Reuters lelõtt munkatársainak családtagjai

<p>Bíróság elé kell állítani azokat az amerikaiakat, akik felelõsek a Reuters hírügynökség munkatársainak három évvel ezelõtti iraki erõszakos haláláért - közölték csütörtökön a hírügynökség két munkatársának családtagjai. A 2007-ben történt tragédiáról, amelyben több iraki civil is meghalt, illetve a helikopteres támadásról a közelmúltban kerültek fel az internetre a gép fedélzeti kamerájával készült felvételek.</p>

A videót a WikiLeaks nevû oknyomozó internetes portál tette fel. A fekete-fehér légi felvételen az látszik, hogy egy Apache harci helikopterrõl géppuskasorozatot szórnak járókelõk egy csoportjára az iraki fõvárosban, miközben hallani lehet a pilóták és a katonai légi irányítók között beszélgetést, amely a bírálók szerint mind stílusában, mint tartalmában cinikus volt.

A támadásban tucatnyian meghaltak, és az áldozatok között volt a Reuters hírügynökség két helyi munkatársa is. Az akkori amerikai katonai vizsgálat szerint a helikopter személyzete azt gondolta, hogy felkelõkkel van dolga, és tévesen fegyvernek hitte az újságírók vállán lógó fényképezõgépeket. A helikopterek elõzõleg amerikai katonákra támadó felkelõk után kutattak a körzetben, ezért nyitottak tüzet a gyanúsnak vélt csoportra.

A Pentagon 2007-es vizsgálati jelentése azt közölte, hogy sajnálatos baleset történt, de az esetet alaposan kivizsgálták, és úgy találták, hogy a hadsereg soha nem igyekezett eltitkolni az incidens körülményeit.

"Az igazság napvilágra került, és az egész világ megdöbbent. A felelõsöknek nemzetközi bíróság elé kell állniuk, mi pedig kártérítést követelünk az árváknak, akik elvesztették apjukat. Fegyvertelen embereket öltek meg, köztük egy fotóst, akinek jól látható volt a kamerája, és a tetejében újra tüzet nyitottak rájuk, amikor segíteni próbáltak a sebesülteken" - mondta csütörtökön Safa Chmagh, akinek 44 éves bátyja, Saeed Chmagh a Reuters sofõrje volt.

Megszólalt a sofõr két huszonéves fia is, és mindketten értetlenségüknek adtak a hangot az eset kapcsán. Azt mondták, hogy igazságot kell szolgáltatni az áldozatoknak, a tettesek felelõsségre vonásával. A Reuters fotósának, Namir Nuraddin Husszeinnak apja azt mondta az AFP-nak: "hidegvérrel végeztek ártatlanokkal, a felelõsöket Hágában kell bíróság elé állítani."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!