Friss hírek

2010.04.19. 16:56

Belsõ vizsgálat a Fejér megyei kórház pszichiátriai osztályán

<p>Belsõ vizsgálat indult a Fejér Megyei Szent György Kórházban az állampolgári jogok biztosának vizsgálata után. Szabó Máté ombudsmant egy szülõ kereste meg, miután kiderült, lekötözték fiatalkorú gyerekét, a kényszerintézkedésrõl pedig nem értesítették õt. Szabó Máté szerint a pszichiátriai ellátásra sok panasz érkezik országosan, ezért részletes intézkedési tervet vár az egészségügyi tárcától.</p>

A belsõ vizsgálat eredménye egy-két napon belül várható, utána sajtótájékoztatón számolnak be a fejleményekrõl - mondta a Független Hírügynökségnek Bognár Ida, a kórház orvosigazgató-helyettese.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy édesanya azért fordult az ombudsmanhoz, mert állítása szerint kiskorú gyermekével szemben kényszerintézkedéseket alkalmaztak a Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Osztályán, amirõl nem értesítették a családot, sõt a gyermek állapotáról sem tudtak napokig semmit. Az intézményben ezt azzal indokolták Szabó Máténak, hogy egyes ügyeleti napokon az akut ellátás mellett több konzíliumot is tartanak, így az orvos nem mindig tud beszélni a hozzátartozókkal a megbeszélt idõpontban. A személyes szabadság korlátozásával kapcsolatban arról tájékoztatták az országgyûlési biztost, hogy a beteg karját valóban rögzítették, közben a fiatal folyamatosan éber volt, állapotát a nõvérek és orvos is ellenõrizte.

Az ombudsman vizsgálatában megállapította, hogy az egészségügyrõl szóló törvény szerint a rögzítés elrendelésérõl haladéktalanul tájékoztatni kellett volna a betegjogi képviselõt és a beteg törvényes képviselõjét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézkedéseket a jogszabály szerint lehet megtenni és megfelelõen dokumentálni kell. Szabó Máté szerint az intézmény ezeket nem tartotta be, ezért felkérte a fõigazgatót a belsõ szabályzat módosítására és a jogszabályi elõírások betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!