Friss hírek

2010.04.02. 20:06

Belgiumba érkezett Crabzilla, a világ legnagyobb ízeltlábúja

<p>Megérkezett pénteken a belgiumi nagy tengeri akváriumba a világ legnagyobb ízeltlábúja, amit a filmbeli Godzilla neve után Crabzillának hívnak. A hatalmas tengeri pók, amely valójában a rövidfarkú rákok csoportjához tartozik, úgy néz ki, mintha egy sci-horror szörnye.</p>

A különleges állatot tavaly fogták ki a Csendes-óceánból, majd késõbb a Sea Life központba vitték, az angliai Birminghambe. Mivel ott kicsi volt a számára az akvárium, elvitték a Sea Life belgiumi Blankenberge-ben található jóval nagyobb tengeri medencéjébe.

A szállítás pénteken reggel indult egy kamionnal, amit egy különleges, megfelelõen temperált tárolóval szereltek fel, nehogy az állat lábai eltörjenek vagy megsérüljenek. A kamion a Nagy-Britannia és a kontinens közötti tengeralatti alagúton át érkezett Belgiumba pénteken délután.

A szakértõk azonnal megvizsgálták Crabzillát, és úgy találták, hogy jól viselte az utat, nincs rajta sérülés. Crabzilla felnõtt állat, de még növekedésben van. Legnagyobb lábainak fesztávolsága elérheti a három és fél métert.

A tengeri pókok 200-300 méteres mélységben, akár 100 évig is élhetnek. Az állatok Japán, Kína és Tajvan közelében, a homokos tengerfenéken honosak. A tengeri pókok ragadozók, de tehetetlenek az emberrel szemben, fõleg Japánban, ahol csemegének számítanak az asztalokon. Ezért ezek az állatok is veszélyeztetetté váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!