Friss hírek

2010.04.23. 12:56

Az LMP megtiltaná a bankoknak az egyoldalú szerzõdésmódosítást

<p>Az adósok kiszolgáltatott helyzetének megszüntetéséért a Lehet Más a Politika röviddel az Országgyûlés megalakulása után kezdeményezni fogja a hitelintézeti törvény módosítását, és annak az Európában egyedülálló gyakorlatnak a felszámolását, amely szerint a bankok saját veszteségeiket egyoldalúan a fogyasztókra hárítják. Az LMP mindennemû egyoldalú szerzõdésmódosítást meg akar tiltani - derül ki a párt pénteki közleményébõl.</p>

Az LMP nem érti, hogy miközben a válság következtében sok százezer svájcifrank-hiteles havi törlesztõrészlete akár a kétszeresére is megemelkedett, és sokukat az áprilisi moratórium lejártával kilakoltatás fenyeget, a jövendõbeli kormánypárt miért a kisebb parlament létrehozását tartja az ország legégetõbb problémájának - fogalmaznak.

Az ökopárt szerint a Bajnai-kormány által néhány hónapja jóváhagyott banki magatartási kódex segítségével nem javult, hanem romlott a magyarországi devizahitelesek helyzete, és jelenleg is folytatódik a lakosság félrevezetése. Az önkéntesen aláírt kódex például továbbra is lehetõséget ad arra, hogy hosszú távú hiteleknél a bankok kamatot emeljenek pénzpiaci és makrogazdasági körülmények, illetve az adós kockázati besorolásának megváltozása alapján - azaz gyakorlatilag akkor, amikor akarnak.

Az LMP úgy látja, hogy a magyarországi kereskedelmi bankok jövedelmezõsége az elmúlt öt év mindegyikében megközelítette vagy meghaladta az Európai Unió átlagának kétszeresét, és nettó bevételük több a teljes költségvetés tíz százalékánál. Ehhez képest elfogadhatatlan, hogy a kockázatokat egy az egyben a fogyasztókra hárítják - fogalmaz az LMP.

Az LMP a parlamentben többek között kezdeményezni fogja a bankok egyoldalú szerzõdésmódosítási gyakorlatának megszüntetését, javasolja a lakáscélú devizahitelek további szigorítását, és hosszú távon a közösségi lakásszektor fejlesztésével segítené a lakáshoz jutást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!