Friss hírek

2010.04.23. 15:41

Az Európai Zöld Párt teljes jogú tagja szeretne lenni az LMP

<p>A Lehet Más a Politika (LMP) kérelmezi, hogy az Európai Zöld Párt teljes jogú tagja lehessen - mondta pénteken Szombati Kristóf választmányi tag pártja nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten. Az LMP-nek most úgynevezett megfigyelõi státusza van az Európai Zöld Pártban, amelynek szóvivõje kellemes meglepetésként értékelte a Lehet Más a Politika eddigi választási eredményeit. Philippe Lamberts szerint az LMP csapata megcáfolta azon kétkedõket, akik azt hitték, hogy zöldpolitikát csak a skandináv országokban és Nyugat-Európában lehet folytatni.</p>

Szombati Kristóf szerint a választás eddigi eredményei megmutatták, hogy az elmúlt 20 év tapasztalataival ellentétben most már Magyarországon és Kelet-Európában is képesek választókat megszólítani a zöldpolitika alapértékeivel. Ezek között említette a demokráciát, a fenntarthatóságot, a szociális igazságosságot és az erõszakmentességet. A zöldpolitika képes megoldásokat megfogalmazni egy-egy problémára, és az LMP számára csak most kezdõdik igazán a munka - tette hozzá.

Az LMP megérdemli azt a mélyebb integrációt, ami az Európai Zöld Párt teljes jogú tagságával jár, mert sikeresen képviseli a zöldpolitikát, és eredményeket tudott letenni az asztalra - fogalmazott a szóvivõ, aki szerint a Lehet Más a Politika bebizonyította, hogy zöldpolitikát nemcsak Skandináviában és Nyugat-Európában lehet folytatni. Philippe Lamberts beszélt arról is: amikor 2008 augusztusában megkeresték õket az LMP-tõl, reménykedtek ugyan a magyar zöldpolitika sikerében, "de nem volt túl sok alapja ennek a bizakodásnak".

Szombati Kristóf szerint mélyebb együttmûködésre törekszenek az európai zöldekkel, egyebek mellett azért, hogy átvegyék tapasztalataikat, és az õ buktatóikat itthon már elkerüljék. Arra a kérdésre, hogy mindez jelent-e esetleg pénzt a pártnak, Szombati Kristóf azt válaszolta: nem ez az elsõdleges, nem számítanak és nem is számíthatnak pénzre a jövõben innen, bár léteznek európai zöld alapítványok, amelyek adhatnak támogatást bizonyos zöld programokhoz. Philippe Lamberts ehhez annyit tett hozzá: az európai zöld alapítványok uniós költségvetési támogatásból mûködnek, és komoly törvényi korlátai vannak egyes pártok vagy pártcélok támogatásának.

Arra a felvetésre, hogy az eddig kiszivárgott hírek szerint valószínûleg nem lesz itthon önálló környezetvédelmi minisztérium az új kormányzati struktúrában, Philippe Lamberts azt mondta: nem szabad lemondani arról, hogy a zöldpolitikát és a környezetvédelmet a legfelsõbb szinten is képviseljék egy országban, valamint itt azt is figyelembe kell venni, hogy a gazdaság helyreállításánál fontosak lesznek a zöld beruházások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!