Friss hírek

2010.04.28. 10:56

Az államfõ Orbán Viktort jelöli miniszterelnöknek

<p>A köztársasági elnök Orbán Viktort, az országgyûlési választásokon gyõztes Fidesz-KDNP listavezetõjét kéri fel miniszterelnöknek az Országgyûlés alakuló ülésén várhatóan május 14-én - jelentette be szerdán Sólyom László miután személyesen tárgyalt Orbán Viktorral. A felkérést a Fidesz elnöke elfogadta és biztosította az államfõt, hogy rendelkezik a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséggel. Orbán emellett kifejezte nagyrabecsülését Sólyom László felé, aki "az elmúlt nagyon nehéz években sokat tett a magyar demokrácia minõségének megõrzéséért és egyáltalán a létezéséért."</p>

A köztársasági elnök a félórás tálkozót követõen elmondta: a választásokat egy sor nagyon fontos és szép esemény követi, amelyek mind a demokrácia ünnepei. Sólyom szerint a választói akarat ezekkel az alkotmányos aktusokkal fordul át jogi, intézményi keretek közé. Ilyen az új Országgyûlés és az új kormány megalakulása is.

Az államfõ leszögezte: május 14-én Orbán Viktor a jelölés után ismerteti kormánya programját, majd a parlament egy szavazással dönt a miniszterelnök és a kormányprogram támogatásáról. Ezt követõen a kormányfõ javaslatot tesz az államfõnek a miniszterek személyeire, a köztársasági elnök kinevezi õket, majd esküt tesznek a parlament elõtt.

Orbán Viktor szerdán délelõtt leszögezte: tájékoztatta Sólyom Lászlót céljairól is. Eszerint a következõ napokban nemzeti konzultációt indít a Fidesz az ország problémáiról. Másrészt a leendõ miniszterelnök hangsúlyozta: nem a rendszerváltásban résztvevõ szereplõk tehetnek arról, hogy Magyarország oda jutott, ahol most áll és a választók rákényszerültek arra, hogy megbuktassanak egy rendszert és egy újat hozzanak létre. Orbán kiemelte: a rendszerváltás értékeit megõrizve minden erejével azon lesz, hogy Magyarországon új gazdasági és politikai rendszer jöjjön létre, amelynek középpontjában a nemzeti együttmûködés áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!