Friss hírek

2010.04.20. 18:41

Átfogó egészségvédelmi szûrõprogram indult Magyarországon

<p>Átfogó egészségvédelmi szûrõprogram indult 21 szakmai szervezet összefogásával, Európai Uniós irányelvek alapján. A program célja az egészség megõrzése, a betegségek megelõzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerûbb eszközökkel. Tíz éven át, 2020-ig vizsgálják a magyar lakosság egészségi állapotát. A program része az életmód-tanácsadás is.</p>

Egy 150 millió forint értékû mûszerparkkal felszerelt szûrõkamionban egyszerre huszonegy vizsgálatot végeznek el ingyenesen. A kamion a következõ tíz évben 125 különbözõ rendezvényen tûnik majd fel. Már az elsõ napon, kedden Egerben rengetegen jelentkeztek vizsgálatra.

Ilyen átfogó szûrõprogramot még nem indítottak Magyarországon.. Teljes képet alkot majd a lakosság egészségi állapotáról. Mivel tíz éven át tart, arra is alkalmas, hogy a változásokat mérje és dokumentálja - mondta a Független Hírügynökségnek Dankovics Gergely programigazgató.

A vizsgálatok összesen negyedórát vesznek igénybe. Segítenek idejében kiszûrni a leggyakoribb betegségeket, köztük a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az asztmát, az allergiát vagy a magas koleszterinszintet.

Évente hetvenezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben Magyarországon, ez két és félszerese a nyugat-európai átlagnak - mondta a Független Hírügynökségnek Forster Tamás, a Magyar Kardiológus Társaság elnöke. Ez csak egyetlen adat az ország nem túl jó egészségi állapotáról. A program része az életmód-tanácsadás is, így abban bíznak, hogy a riasztó egészségi statisztikák javulnak tíz év múlva.

Az eredményeket a szakmai szervezetek, a mindenkori egészségügyi kormányzat, az Európai Unió és az egészségügyi világszervezet is felhasználja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!