Friss hírek

2010.04.10. 08:06

Amerikai katonák szállják meg a Capa-tárlatot

<p>II. világháborús amerikai katonák szállják meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum Capa-tárlatát. Április 10-én, szombaton 10 órától a II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományõrzõ Egyesület bemutatót és kiállítást rendez a Kultúrpalotában. Az érdeklõdõk megismerkedhetnek a háborús filmek, s a legendás Robert Capa képei által elhíresült második világháborús amerikai katonák harci eszközeivel.</p>

A szombati rendezvényen bemutatkoznak a normandiai partraszállásban résztvevõ ejtõernyõsök, gyalogosok fegyverei, egyenruhái, menetfelszerelései. A Móra-múzeumban április 25-ig megtekinthetõ Capa-kiállításon a normandiai partraszálláskor készült felbecsülhetetlen értékû felvételekkel is találkozhatnak a látogatók.

Kíváncsi, hogy mekkora súlyú felszerelésekkel ugrottak ki a normandiai éjszakában a 101-es légideszant hadosztály katonái, vagy, hogy miket cipeltek hátizsákjukban a partszakaszokon rohamozó Nagy Vörös Egyes hadosztály bakái? E kérdésekre is megkapják a választ, akik részt vesznek a világháborús katonai hagyományõrzõ napon - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

A II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományõrzõ Egyesület célja hogy tevékenységükkel emléket állítsanak és tisztelegjenek a II. világháborúsban harcolt, elhunyt katonák emléke elõtt. Csapatuk megalapítása elõtt a magyarországi katonai hagyományõrzõ egyesületek közül hiányzott a nyugati szövetséges erõk bemutatása. Részben ezt az ûrt kívánták betölteni, amikor az amerikai és angol egyenruhák és felszerelések gyûjtésébe kezdtek.

Április 10-én a Móra Ferenc Múzeumba látogatók megismerkedhetnek a II. világháborús amerikai fegyverekkel, egyenruhákkal, menet- és tábori felszerelésekkel, jármûvekkel és sok más aprósággal, amelyek valóban tapinthatóvá varázsolják a történelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!