Friss hírek

2010.04.26. 13:56

A Vatikán lezártnak tekinti a pápa londoni útjával viccelõdõ dokumentum ügyét

<p>Lezártnak tekinti a Vatikán a viccelõdõ brit kormányzati feljegyzéssel kapcsolatos ügyet - közölte Federico Lombardi, a Vatikán szóvivõje, reagálva a londoni külügyminisztérium bocsánatkérésére. A szóban forgó dokumentum ötleteket adott arra, hogy XVI. Benedek pápa mit tegyen szeptemberi brit látogatása alatt. A brit miniszterelnöki hivatalhoz is eljuttatott feljegyzés többek között azt javasolja, hogy a katolikus egyházfõ nyisson meg egy abortuszklinikát és áldjon meg egy melegházasságot.</p>

Lombardi az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az incidens egyáltalán nem zavarja a pápa õszi nagy-britanniai látogatását. Mint mondta, a Szentszék brit nagykövete, Francis Campbell személyesen is bocsánatot kért a történtek miatt a Vatikánban, miután a londoni The Times online kiadása azt írta, hogy a dokumentum "hatalmas felháborodást" váltott ki Rómában, és veszélybe került miatta az egyházfõ brit látogatása.

A belsõ feljegyzést egyébként a londoni külügyminisztérium egy huszonéves alkalmazottja küldte el több kormányzati szervnek. A pápa ideális brit látogatásáról szóló dokumentumban lévõ javaslatok egy "brainstorming" eredményei. A dokumentumot a Sunday Telegraph hozta nyilvánosságra, és a brit külügyminisztérium megerõsítette, hogy valódi. Az ötletek között olyanok szerepelnek, hogy a pápa énekeljen duettet a királynõvel, kérjen bocsánatot a spanyol armada miatt, vagy ünnepélyesen nyisson meg egy abortuszokat végzõ klinikát.

Több ötlet is a katolikus egyházat megrázó gyerekmolesztálási botrányt vette célba: egy pedofilokat feljelentõ forródrót létrehozása, és "a trükkös püspökök" elbocsájtása is szerepelt a botrányosnak ítélt listán. A feljegyzés létrehozói azt is szívesen látták volna, ha XVI. Benedek pappá szentel egy nõt.

A brit külügyminisztérium a feljegyzés nyilvánosságra kerülése után azonnal bocsánatot kért, mondván, a "buta dokumentum" "egyáltalán nem tükrözi a brit kormány álláspontját". A külügyminisztérium "naivnak és tiszteletlennek" nevezte az iratot, amelyet azonnal visszavontak, amint magas rangú tisztségviselõkhöz is eljutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!