Friss hírek

2010.04.16. 16:51

A tavalyinál is több defibrillátor pontot építenek ki az országban az idén

<p>Újabb 159 félautomata defibrillátor-pontot alakítanak ki az egészségügyi tárca tavaly indult JESZ nevû programjának keretében Magyarországon. A hirtelen szívhalál megelõzése érdekében emellett újabb 6 ezer embert képeznek ki arra, hogy mi a teendõ ilyen helyzetben. Ezzel összesen 248 segítségnyújtó pont és 16 ezer önkéntes vesz részt a programban - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a program második ütemének elindításakor pénteken Budapesten.</p>

A JESZ a "Te vagy JElen, te tudSZ segíteni" mottót takarja. Fõ célja a félautomata defibrillátorok telepítése olyan nyilvános helyekre, ahol sokan fordulnak meg. A decemberben meghirdetett pályázaton összesen több mint 50 millió forint vissza nem térítendõ támogatást lehetett elnyerni az életmentõ eszközök elhelyezésére. A pályázat 88 nyertese összesen 111 ponton (iskolában, önkormányzati hivatalban, ügyfélszolgálaton, bevásárlóközpontokban és sportlétesítményekben, az egész országban) helyez el defibrillátort, további 48 helyen pedig önerõbõl finanszírozzák ezt. A program fedezi az eszközzel kapcsolatos oktatást és azok minimum kétéves fenntartását is. Egy pályázó maximum 1,5 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyerhet el.

A program elsõ szakasza 2009 decemberében zárult le. Akkor 89 életmentõ pont létesült, 826 tanárt és 216 más munkakörben dolgozót képeztek ki, akik további csaknem 10 ezer ember képzését vállalták.

Magyarországon évente 26 ezer, tehát naponta 70 ember életét követeli hirtelen szívhalál. Az élet szempontjából az elsõ négy perc a meghatározó, ebben a pár percben lehet a szívet újraindítani és a hirtelen szívhalált károsodás nélkül visszafordítani - emlékeztetett Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!