Friss hírek

2010.04.09. 16:31

A szakemberek szerint minden készen áll a vasárnapi voksoláshoz

<p>Minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy szakszerû, törvényes és biztonságos választás legyen az idei - mondta a technikai lebonyolításért felelõs Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) elnöke a voksolás elõkészületeirõl tartott pénteki sajtótájékoztatón. Ignácz István hangsúlyozta: a megerõsített biztonsági intézkedéseknek köszönhetõen se külföldrõl, de belföldrõl intézett hacker támadás nem érhet célt, tehát az informatikai rendszerhez egyetlen illetéktelen személy sem férhet hozzá.</p>

A KEKKH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az idei országgyûlési választások elõkészületei során számítástechnikai biztonsági tanácsadókat is bevontak a tervezési illetve ellenõrzési folyamatokba. Ttovábbfejlesztették a jelszókezelési szabályokat, és az adatállományokat is fokozottan védik a támadásoktól. A mentéseket, illetve a bejelentkezéseket idõpecséttel hitelesítik, valamint a sérülékenység vizsgálatokat is kibõvítették.

A részvételi arányról érkezett adatokat minden páratlan órában, illetve fél hatkor frissítik majd. Az elõzetes adatokról - 99 százalékos feldolgozottság mellett - vasárnap éjjel tartanak sajtótájékoztatót az Országos Választási Központban. Az elsõ, papír alapú gyorstájékoztatót pedig a hajnali órákban adják ki, 4 nyelven.

Az egyéni választókerületi voksolás akkor érvényes, ha az elsõ fordulóban több mint 50 százalékos a részvétel (a második fordulóban 25). Eredményes pedig akkor, ha egy jelölt az érvényes szavazatok több, mint 50 százalékát megkapta (a második fordulóban a legtöbbet). A területi szavazás érvényes és eredményes több, mint 50 százalékos részvételnél.

A kétfordulós, "vegyes" választási rendszerben 176 egyéni mandátumot, 152 listás és 58 kompenzációs mandátumot lehet szerezni, így a választók összesen 386 fõt delegálhatnak a Parlamentbe. Minden egyes egyéni választókerületben körülbelül 60 ezren jogosultak a szavazásra. A 10 ezer 926 szavazókörre 600-1200 választó jut. Az eddigi adatok szerint igazolással összesen körülbelül 64 ezren szavaznak idén. a választók 44 jelölõ szervezet, 814 egyéni jelölt (ebbõl 19 független), 117 területi és 6 országos listából választhatnak majd a voksoláson. A választási elõkészületekre, illetve a lebonyolításra összesen 7,1 milliárd forint áll rendelkezésre - hangzott el a tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!