Friss hírek

2010.04.21. 12:26

A megszokott sokszorosára növelték a vízeresztést a Fehérvárcsurgói-tórozóból

<p>Sok a víz Fehérvárcsúrgói- víztározóban. A tározó a Gaja- patak és a Nádor-csatorna vizét fogná fel árvíz esetén. Ahhoz, hogy képes legyen feladata ellátására 300 cm körüli vízszinten próbálják tartani. Ezzel szemben most 365 cm a vízszint, ezért a megszokottnak sokszorosára emelték a vízeresztést a tározóból. Másodpercenként 2-300 liter helyett 3 köbmétert engednek ki a Gaja-patakba.</p>

A fokozott vízeresztés várhatóan egy hétig tart, amennyiben nem esik sok esõ. Ha igen, akkor tovább is eltarthat- mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Jenõ, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság szakaszmérnökség vezetõje, szerdán.

A csapadékos idõjárás miatt a Gaja-patak sok vizet hozott a Bakonyból, ezért emelkedett meg a tározó szintje a megengedettnél 65 cm-el magasabbra. A múlt héten volt olyan nap, hogy 14 cm-el nõtt a vízszintje, ezért napokkal ezelõtt megnövelték a vízeresztés mértékét. A Gajára épült a tározó, így a patak szállítja tovább onnan is a Nádor-csatornáig a vizet, amely onnan a Dunába jut.

A tározót azért hozták létre 1971-ben, hogy árvíz esetén fel lehessen fogni benne a felesleges vizet. Ellenkezõ esetben elöntések keletkezhetnének a Gaja-patak és a Nádor-csatorna mentén. A Fehérvárcsurgói-víztározó átlagosan 6-8 méter mély. A vízfelület 150 hektár nagyságú, de ez szükség esetén 223 hektárra növelhetõ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!