Friss hírek

2010.04.16. 07:21

A külsõ robbanást valószínûsítik a dél-koreai hadihajó süllyedésénél

<p>Szinte biztos, hogy külsõ, és nem belsõ robbanás okozta a három hete elsüllyedt dél-koreai hadihajó tragédiáját - közölte pénteken a nyomozócsoport helyettes vezetõje. 46 tengerész halt meg, amikor az 1 200 tonnás korvett egy rejtélyes robbanás után elsüllyedt az észak-koreai határ közelében. Szöul még nem vádolta meg Phenjant a hajó elsüllyesztésével, de a dél-koreai kormány közölte: a hadsereg keményen fel fog lépni a felelõsökkel szemben.</p>

A hajótest sérüléseibõl ítélve sokkal nagyobb a külsõ robbanás esélye, mint az, hogy a hajó fedélzetén robbant be valami - közölte Jun Duk Jong, a hajó elsüllyedését vizsgáló nyomozócsoport helyettes vezetõje. Ezt a megállapítást azután tették, hogy megvizsgálták a hajó tatját, amelyet egy nappal korábban emeltek fel a tengerfenékrõl. A nyomozók szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy anyagfáradás történt, vagy, annak, hogy egy vízalatti akadálynak ütközött volna a hajó.

A hajó tatjában a korábbi hírekkel ellentétben nem 25, hanem 36 tengerész holttestét találták meg. Két holttestet már korábban kiemeltek a vízbõl. A tragédiában 46-an haltak meg. 58 tengerészt közvetlenül a hajó elsüllyedése után ki tudtak menteni.

A dél-koreai védelmi miniszter már nem sokkal a hajó március 26-ai elsüllyedése után azt közölte: elképzelhetõ, hogy egy torpedó, vagy egy tengeri akna robbanhatott. Kim Te Jong elmondta, hogy a dél-koreai kormány "súlyos nemzetbiztonsági incidensnek" tekinti az esetet. A miniszter nyugalomra szólította fel az embereket, de közölte: a hadsereg keményen fel fogni lépni a felelõsök ellen, bárki is legyen az.

A hajó az észak-koreai határ közelében süllyedt el, egy olyan területen, ahol a közelmúltban többször is tengeri ütközetek történtek a két Korea között. Szöul azonban még nem vádolta meg Phenjant a hajó elsüllyesztésével.

Szöul nemzetközi nyomozást indított a rejtélyes robbanás kiderítésére, hogy az eredményeket ne lehessen megkérdõjelezni. A több mint 120 dél-koreai szakértõ mellett hét amerikai, és három ausztrál szakértõ is részt vesz a nyomozásban, amelyhez várhatóan négy svéd is csatlakozik. Az eredményekre heteket kell várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!