Friss hírek

2010.04.23. 11:51

A jövõ "zöld" jármûvei versenyeznek Gyõrben

<p>Egyedi készítésû, illetve szériajármûbõl átalakított, nem fosszilis üzemanyaggal mûködõ közlekedési eszközökkel lehet elindulni az V. Széchenyi Futamon, április utolsó hétvégéjén Gyõrben. Idén kétszer annyian állnak rajthoz alternatív hajtású jármûveikkel, mint tavaly.</p>

A különleges verseny ötlete a gyõri Széchenyi István Egyetem hallgatóitól származik. Olyan közlekedési eszközök tervezése és építése a cél, amelyek kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelnek.

A jelentkezõk meghatározott kategóriákban indulhatnak, a saját építésû vagy átépített jármûveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia vagy éppen sûrített levegõ. Az idei, immár ötödik futamot április 23-25. között rendezik, amelyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 30 után most mintegy 60 versenygép áll rajthoz.

A vasárnapi verseny és a számos kísérõprogram a gyõri Audi gyár parkolójában zajlik majd. A látványos futamok mellett a felnõtteket sörsátor, a kisebbeket aszfaltrajzolás várja, továbbá három koncert is színesíti a kínálatot.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium non-profit háttérintézményeként mûködõ ITD Hungary Zrt. által felajánlott díj nyertese lehetõséget kap, hogy bemutatkozzon az alternatív közlekedési jármûvek legnagyobb nemzetközi kiállításán, az eCarTec Expón Münchenben - mondta Kilián Csaba, az ITD Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szintén hozzájárul a futam sikeréhez. A szaktárca egymillió forintot ajánlott fel a legjobb helyezéseket elérõ csapatok díjazására, amelynek köszönhetõen a résztvevõk továbbfejleszthetik jármûveiket a jövõ évi futamra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!