Friss hírek

2010.04.23. 17:26

A hazai felnõttképzés ellehetetlenülésétõl tartanak a szakemberek

<p>A hazai felnõttképzés ellehetetlenülésétõl tartanak a képzõ intézmények egy nemrég elfogadott kormányrendelet miatt. A kabinet ugyanis megszüntette azt a gyakorlatot, hogy egy akkreditált képzési program alegységeit szintén akkreditált képzésekként kezeljék. Ezzel a szakma szerint nemcsak a már megítélt munkaerõpiaci támogatások lehívása válik lehetetlenné, hanem az áfamentesség is megszûnik, 25 százalékkal drágítva az amúgy is komoly anyagi megterhelést jelentõ kurzusokat.</p>

Az akkreditáció számos, a foglalkoztatást elõsegítõ pályázatnál feltétel. Az iskolák csak új akkreditációk benyújtásával tudnák orvosolni a helyzetet, amelyek elkészítése és elbírálása hónapokat vehet igénybe és intézményenként akár 10 milliós költséget jelent. A felkészülésre az intézmények nyolc napot kaptak, amely nyilvánvalóan nem elegendõ - állítja a Felnõttképzési Szakértõk Országos Egyesülete.

A szakemberek szerint a változtatás ellehetetleníti az egész felnõttképzést, mert a munkaügyi központok leállították a képzéseket, és leállnak az EU-forrásból támogatott munkahelymegõrzõ képzések is. Az áfamentesség megszûnésével ráadásul az államigazgatási szektor számára szervezett képzések költsége is negyedével emelkedik, amelyre már nincs költségvetési keret.

A módosítás több százezer, a felnõttképzésben részt vevõ embert érint. A 18 felnõttképzési szervezet a múlt héten levélben kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktõl a jogszabály hatályon kívül helyezését, illetve amíg ez megtörténik, a bizonytalanságot okozó rész alkalmazásának felfüggesztését. Bár a szakma bízik abban, hogy a kormány visszavonja a rendeletet, amennyiben ez nem történne meg, egy demonstrációtól sem riadnak vissza - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!