Friss hírek

2010.04.06. 11:41

A Fidesz szerint a kormány tönkretette az alkalmi foglalkoztatást

<p>Az április elsején hatályba lépett törvényi szabályozással a kormány lényegében tönkretette az alkalmi foglalkoztatást: kiszorította olyan területekrõl, mint a vendéglátás, és életidegen feltételeket szab például a mezõgazdaságban, ráadásul példátlanul magas közteherrel sújtja - mondta kedden Font Sándor (Fidesz). Ha kormányra kerülnek, az elsõ adandó alkalommal új szabályokat alkotnak, hogy ne szoruljon ki több százezer ember a munkaerõpiac eme területérõl - tette hozzá.</p>

Áprilisban lépett hatályba az a törvénymódosítás, ami jelentõsen megváltoztatta az alkalmi munkavállalás szabályait. Megszûnt a zöld és kék könyv, valamint a közteherjegy, a foglalkoztatást szerzõdéses viszonnyá változtatta a visszaélések megszüntetése, az egyszerûsítés és a foglalkoztatás bõvítése jegyében. A valóságban azonban olyan bonyolult szabályokat alkottak, amilyent még nem látott a világ - mondta sajtótájékoztatón Font Sándor (Fidesz), a parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke.

Kifogásolják, hogy az alkalmi foglalkoztatást lényegében a mezõgazdaságra és a ház körüli munkákra korlátozta a törvény, lehetetlenné téve például a balatoni vendéglátásban az idényjellegû munkavállalást. A megmaradt területeken a lehetõségek, például az engedélyezett munkanapok száma oly mértékben csökkent, hogy az betarthatatlan mondjuk az olyan mezõgazdasági munkák esetében, amelyekben egyvégtében, rohammunkában kell leszedni a megérett gyümölcsöt - mondta Font Sándor. Mindezek mellett a 62,5 százalék, a mezõgazdaságban 30 százalék járulék példátlanul magas, a korábbinak másfél-háromszorosa - tette hozzá.

A szerzõdés kétféle lehet: egyszerûsített munkaszerzõdés - ami Font szerint valójában bonyolult ûrlap - és öt napnál rövidebb alkalmazás esetén jelenléti ív. Egyik nyomtatvány sem készült el áprilisra, ezért a végrehajtási rendelet június végéig felfüggesztette az ennek hiánya miatti eljárást, a jelenléti ív tartalmi hiányosságait pedig szintén a kormányrendelet pótolja - ezek még ráadásul törvényellenes újraszabályozások - szögezte le Font Sándor.

Azok a gazdálkodók, aki így alkalmaznak embereket, tönkremennek, vagy vállalják a súlyos büntetést a betarthatatlan szabályok miatt - mondta a Fidesz politikusa. A Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy több százezer embert érint a változás azokon a területeken, amelyeken megtiltották az alkalmi foglalkoztatást, a mezõgazdaságban pedig csaknem 600 ezer gazda van, akik alkalmazóként jöhetnek szóba. A kézi munka-igényes ágazatokban a Fidesz számításai szerint 200 ezer embert lehetne még alkalmazni - mondta.

A Fidesz az elsõ adandó alkalommal új, egyszerû, alacsony közterhû szabályokat fog készíteni az alkalmi foglalkoztatásra - mondta Font Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!