Friss hírek

2010.04.21. 17:26

80 éves drogfutár a vádlottak padján - a Debreceni Ítélõtáblán folytatódik a nemzetközi drogcsempész banda ügye

<p>Egy nemzetközi drogcsempész banda ügyét tárgyalta szerdán másodfokon a Debreceni Ítélõtábla. A 12 vádlott - köztük 4 nõ - 41 kiló kokaint csempészett Dél-Amerikából Nyugat-Európába az ügyészség szerint. Az ügyész a korábban kiszabott büntetések súlyosbítását, a védõk pedig ezek enyhítését kérték a bíróságtól.</p>

A bûnszervezet nigériai irányítója mellett, egy 80 éves asszony is a vádlottak padján ül. Az idõs asszonynak a vád szerint, a hátára kötözték a szállítandó drogot. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tavaly júniusban - nem jogerõs ítéletében- összesen 56 év fegyházbüntetést és 8 év, 10 hónap próbaidõre felfüggesztett börtönbüntetést, valamint 31 és fél millió forintos vagyonelkobzást szabott ki.

Az ügyész tizenkét embert vádol bûnszervezetben, társtettesként elkövetett, kábítószerrel való visszaéléssel, felbujtással vagy annak kísérletével. A másodrendû vádlottat, egy nigériai férfit már nem elõször ítélték el kábítószerrel kapcsolatos bûncselekmény elkövetése miatt. A férfi - nem jogerõsen- nyolc év fegyházat, ötmillió forintos vagyonelkobzást kapott, és tíz évre kiutasították a Magyar Köztársaság területérõl. Volt élettársát, az elsõrendû vádlottat, - aki 6 hónapos terhesen csempészett kokaint a gyomrában-, tizenkét év fegyházbüntetésre ítélték, és ötmillió forintos vagyonelkobzást szabtak ki rá.

A vádlottak között van a nõ 80 éves nagyanyja is, aki Dél-Amerikából a hátára kötve hozott kábítószert Európába. Az idõs asszonyt a bíróság két év börtönre ítélte, de a büntetést - elsõ fokon- két év próbaidõre felfüggesztették.

A bíróság szerint a bûnszervezet irányítója a másodrendû vádlott, a Spanyolországban elfogott nigériai férfi volt. Õ intézte Dél-Amerika több országából, - Venezuelából, Peruból és a Holland-Antillákról - a drogszállítást Európába. A beszervezett drogfutárokon keresztül a kokain végül Hollandiába, Spanyolországba és Nagy Britanniába került.

A védõk szerdai perbeszédeikben vitatták, hogy a vádlottak bûnszervezetet alkotva csempészték és szállították a drogot. Az ügyész súlyosbítást, a védõk pedig a büntetések enyhítését kértek a bíróságtól. A tárgyalás május 27-én folytatódik a Debreceni Ítélõtáblán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!