Friss hírek

2010.04.23. 13:46

15 évi kihagyás után láthattak cirkuszt a türkmének

<p>Másfél évtizedes kényszerszünet után megtartották az elsõ cirkuszi elõadást a Türkmén Állami Cirkuszban. Az eseményen Gurbanguli Berdimuhamedov elnök személyesen is részt vett.</p>

A legnevesebb orosz, ukrán, lengyel, kazah és kenyai artistákat felvonultató mûsor közönségét elsõsorban gyerekek alkották, akik életükben elõször láthattak élõben cirkuszi elõadást. A 2007-ben megválasztott türkmén elnök a szokásoktól eltérõen nem a díszpáholyból, hanem a gyerekek között helyet foglalva tekintette meg a mûsorszámokat.

A Türkmén Állami Cirkusz épületét még 1985-ben emelték Ashabadban, ám nem sokkal késõbb, Szaparmurat Nyijazov hatalomra kerülését követõen zuhanásszerû hanyatlásba kezdett az ország cirkuszmûvészete, miután a Türkmenbasi (a türkmének atyja) a cirkuszt a balettel és az operával együtt az egyszerû türkmének számára értelmezhetetlen és szükségtelen haszontalanságnak nyilvánította, s gyakorlatilag betiltotta.

Nyijazov 2006 decemberében halt meg szívelégtelenségben. Utódját, Gurbanguli Berdimuhamedovot 2007 februárjában választották meg a választásra jogosultak 98,65 százalékos részvétele mellett, kiknek 89,23 százaléka támogatta a "hivatalos" utódjelöltet.

Nyijazov halála után ugyan történtek bizonyos reformlépések Türkmenisztánban, a közép-ázsiai államban továbbra is élõ hagyomány a vezetõk és családtagjaik istenítése. Ez év februárjában például a jelenlegi türkmén elnök apja kapott szobrot az Ashabadi Katonai Akadémián, tavaly õsszel pedig az államfõ szülõfalujában emeltek mellszobrot az elnök nagymamájának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!