Friss hírek

2010.03.07. 18:28

Tízezrek tüntettek az új abortusz-törvény ellen Spanyolországban

<p>Tízezrek tüntettek vasárnap Spanyolország négy városában az új abortusztörvény ellen, amely lehetővé teszi a mûvi terhességmegszakítást a 14. hétig.</p>

A legnagyobb megmozdulás Madridban volt, ahol a szervezõk szóvivõje szerint a tiltakozók annyian voltak, hogy megtöltötték a fõváros központi terét, a Sol-t.

A tüntetés résztvevõi táblákat vittek magukkal, fõleg azzal a szöveggel: "Mondj igent az életre!". A mostani tüntetéssorozat megszervezése azután kezdõdött, hogy a spanyol parlament felsõháza február végén jóváhagyta a törvényt, amely az év második felében lép hatályba. A parlamenti többség, a szocialista képviselõk szerint az új törvénnyel akarják még inkább egybehangolni a hagyományosan mélyen katolikus Spanyolországot a sokkal megengedõbb északi szomszédokkal, illetve az Európai Unióval.

Az új törvény az 1985-ös eredeti változat módosítása. A 25 évvel ezelõtti jogszabály börtönnel fenyegette meg azt a nõt, akik a szigorú kikötéseket megszegve abortuszt végeztet el. A szocialista párti kormány tavaly áprilisban szivárogtatta ki elképzeléseit az 1985-ben elfogadott abortusztörvény liberalizálásáról, amelynek értelmében már 16 éves kortól, szülõi hozzájárulás nélkül is lehet kérni a terhesség megszakítását, annak 14. hetéig.

Az abortusz az új törvény szerint a 22. hétig is elvégezhetõ, ha a terhesség súlyosan veszélyezteti az anya egészségét, vagy ha megállapítható, hogy a magzat rendellenesen fejlõdik. Az 1985-ös törvény csak nemi erõszak esetén engedte a megszakítást, fiatalkorúak pedig ezt is csak szülõi beleegyezéssel tehették meg. A terhességmegszakítások döntõ többségét egyébként ilyen indok alapján végzik az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!