Friss hírek

2010.02.25. 07:58

Újabb guantanamói foglyokat fogad be Albánia

<p>Három újabb guantanamói foglyot fogad be Albánia - jelentette be a tiranai belügyminisztérium szóvivõje szerdán. Fatmir Konja újságírók elõtt elmondta: az Egyesült Államokkal folytatott egyeztetések nyomán egy tunéziai, egy egyiptomi és egy líbiai állampolgárt fogadnak a már Albániában lévõ nyolc másik egykori fogvatartott mellé. Mint mondta, az amerikai és albániai tárgyalópartnerek már megkezdték az egyeztetést a guantanamói rabok átszállításáról és a rabok késõbbi kezelési módozatairól. Albánia korábban nyolc rabot fogadott be a Kubában lévõ amerikai börtöntáborból, közte öt ujgur muzulmán személyt, amivel kiváltotta Kína haragját.</p>

Eközben megérkezett az elsõ guantanamói rab Spanyolországba, abból az ötbõl, akiknek befogadását Madrid elvállalta - jelentette be szerdán Alfredo Perez Rubalcaba belügyminiszter. A palesztin férfi már az országban van, ám további részleteket nem közölt, mert - mint mondta - azt szeretnék, hogy "normális életet" élhessenek azok, akik Spanyolországban kívánnak letelepedni. Hozzátette: a férfi munkába állhat, és az ország bármelyik részére költözhet, ám nem hagyhatja el Spanyolországot.

Barack Obama amerikai elnök tavaly jelentette be, hogy szeretné bezáratni a kubai sziget csücskében lévõ amerikai támaszponton létesített börtöntábort. A korábbi, 2010. január 22-re kijelölt határidõ azonban eltolódott, konkrét új idõpont megjelölése nélkül. Washington azt várja, hogy más országok, fõleg a NATO-szövetségesek helyezzenek el olyan foglyokat, akik tisztázzák magukat a vádak alól, de nem küldhetõk vissza hazájukba, mert ott esetleg üldöznék õket

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!