Friss hírek

2010.02.11. 20:09

Továbbra is önkormányzati engedélyhez kötött a szoborállítás Szlovákiában - elutasították Slotáék javaslatát

<p>Szlovákiában a jövõben sem lehet az önkormányzatok beleegyezése nélkül szobrokat, szoborcsoportokat, emléktáblákat elhelyezni a köztereken. A pozsonyi parlamentben csütörtökön elbukott ugyanis Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának javaslata, amely szerint, ha a helyi lakosság legalább egytizede petícióban kéri a szobrok elhelyezését, az önkormányzat azt ne tilthassa meg.</p>

Az elõterjesztõk például a Révkomáromban elhelyezendõ Cirill és Metód-szoborcsoport miatt is szorgalmazzák a törvénymódosítást. A szoborcsoportot a Matica slovenská ((matyica szlovenszká)) szlovák kulturális intézmény, révkomáromi székházának homlokzatán helyezték, de a múltban többször is voltak olyan elképzelések, hogy kerüljön közterületre.

Slotáék azt indítványozták, hogy ha a helyi lakosság legalább egytizede petícióban kéri az ilyen mûtárgyak elhelyezését, az önkormányzat azt ne tilthassa meg.

A második legerõsebb szlovák kormánypárt azt is kezdeményezte, hogy a szlovák nyelv nyilvános használata során kerülni kelljen az idegen szavakat, kivált az anglicizmusokat és amerikanizmusokat. Szerintük szükségtelenek az olyan kölcsönszavak - például gate, side, tower -, amelyeknek szlovák megfelelõjük is van. Ezt az elképzelést is elutasították a parlamentben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!