Friss hírek

2010.02.24. 09:38

Tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom

<p>Decemberben sem szakadt meg a kiskereskedelmi eladások 2007 óta tartó csökkenõ tendenciája: a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly 5,2 százalékkal maradt el az elõzõ évtõl - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésébõl. Az országos kiskereskedelmi hálózatban tavaly egyébként több mint 7200 milliárd forint értékû árut forgalmaztak, ennek csaknem fele élelmiszer vagy élelmiszer jellegû készítmény volt.</p>

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban és a csomagküldõknél tavaly 7279 milliárd forint értékû árut forgalmaztak, ebbõl decemberben a teljes forgalom tizede realizálódott - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében. Az eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszerjellegû készítmény volt, 15-15 százaléka pedig az üzemanyag, bútor, háztartáscikk és építõanyag üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegû vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene tavaly 3,9 százalékkal maradt el az azt megelõzõ évtõl. Nagyjából ez jellemezte az év utolsó hónapját is. Decemberben egyébként az eladások jelentõs részét - 92 százalékát - a hiper- és szupermarketek, illetve vegyesboltok bonyolították.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 2009-ben 8,7 százalékkal, míg decemberben 12,7 százalékkal esett vissza. Az eladás szinte minden üzlettípusban csökkent. Továbbra is jelentõs volt a visszaesés az iparcikk jellegû vegyes, a bútor-, a háztartáscikk és építõanyag üzletekben.

Az üzemanyagtöltõ állomások forgalma nem változott tavaly, gyakorlatilag az elmúlt évi szintjén maradt.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya a tavalyi utolsó negyedévben 36 százalék volt. A többi régió egyenként 9-12 százalékban részesedett.

A közlemény kitér arra, hogy az Eurostat gyorsbecslése szerint tavaly az Európai Unió 27 tagállamában tavaly átlagosan 1,7 százalékkal, az eurózóna országaiban pedig 2,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!