Friss hírek

2010.02.26. 20:28

Több rákgyógyszert támogat az idei évtõl a tb - RTL Híradó

<p>Több rákgyógyszert támogat az idei évtõl a tb, így könnyebben juthatnak hozzá a daganatos betegek a leghatékonyabb kezeléshez - hangzott el az RTL Híradójában. Korábban külön kérvényezni kellett ezeknek a gyógyszereknek a tb-támogatását, és így akár több hét, hónap is eltelt, mire a beteg megkapta a kezelést.</p>

Az úgynevezett biológiai terápia az eddigi leghatékonyabb módszere a rákgyógyításnak. Ugyanis míg a kemoterápia és a sugárkezelés minden sejtet roncsol, addig ez a kezelés csak a daganatos sejtekre hat. Az új terápiával olyan betegeket is meg tudnak gyógyítani, akik korábban meghaltak volna a rákban.

Nyolcféle szer van, amit ilyen kezeléshez használnak, egy-egy adag többszázezer forintba kerül. Az egészségbiztosító eddig nem támogatta, így csak külön méltányossággal, hosszú engedélyezés után lehetett hozzájutni. Decemberben ezen változtatott a minisztérium: amelyik szert több mint 50 beteg kéri, annak a gyártóját arra kötelezi, hogy kezdeményezze a gyógyszer tb-támogatását.

Székely Tamás egészségügyi miniszter az RTL-nek elmondta: tavaly három olyan gyógyszer volt, amelynél a kérelmek száma meghaladta az 50-et. A háromból kettõt azóta már befogadtak a támogatott gyógyszerek körébe, és a harmadik szernél is elindult a befogadási folyamat. Így ezeket a készítményeket már receptre írhatják az orvosok.

Az onkológusok szerint azonban még így is jóval kevesebben kapnak ilyen célzott kezelést, mint lehetne. Csak öt vizsgálati centrum van, holott szerintük háromszor ennyi kellene, hogy minden rákbetegnél meg tudják vizsgálni, kaphat-e ilyen terápiát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!