Friss hírek

2010.02.24. 06:08

Titokban hazatért a nigériai elnök

<p>Éjszaka, titokban szállt le egy utasszállító gép a nigériai fõváros repterén, amely a feltételezések szerint a legnépesebb afrikai ország államfõjét vitte haza. Umaru Yar Adhua elnököt három hónapig Szaúd-Arábiában kezelték vese- és szívpanaszai miatt, miközben eltávolították tisztségébõl, bár úgy tudni, csak ideiglenesen.</p>

Nigériai hivatalos források eddig nem erõsítették meg, hogy szerdára virradóra hazatért az elnök. A fõváros, Abudzsa repterén néhány perces eltéréssel két repülõgép landolt. Az elnöki testõrség ezalatt lezárta az elnöki palota felé vezetõ utat, és rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, újságírókat sem engedtek a környékre. Úgy tudni, az elnököt mentõautó várta a leszállópályánál, ahol megjelent Adamu Aliero, az elnök közeli munkatársa is. A 23 jármûbõl álló konvoj - köztük a rohamkocsi - ezután elindult a rezidencia felé.

A legnépesebb afrikai ország államfõje több mint három hónapja hagyta el hazáját. Sokáig nem lehetett tudni, merre van Yar Adhua, de késõbb kiderült, hogy a szaúd-arábiai Dzsidda egyik klinikáján kezelik vese- és szívpanaszai miatt. Hosszú távolléte miatt egyre többen követelték az 58 éves vezetõ leváltását, miközben az ellenzék amiatt bírálta a kormányt, hogy elhallgatta, milyen egészségi állapotban van Yar Adua. Február elején végül a nigériai törvényhozás mindkét háza beleegyezett, hogy átmenetileg Yar Adhua helyettesére, Goodluck Ebere Jonathan alelnökre ruházzák át az államfõi jogköröket. A politikus megbízatása elvileg az elnök hazatéréséig szól, de egyelõre nem tudni, hogy Yar Adhua képes lesz-e ellátni feladatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!