Friss hírek

2010.02.16. 16:54

Soha nem látott mértékben menekülnek az afrikai újságírók

<p>Egy kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint soha nem látott mértékben menekülnek az újságírók Afrika szubszaharai (fekete-afrikai) országaiból. A New York-i központú Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevû sajtóvédõ szervezet jelentése szerint ez többek között az újságírók elleni támadások növekedésének köszönhetõ, és legrosszabb helyzetben a kelet-afrikai országok vannak.</p>

A CPJ Afrika-koordinátora, Tom Rhodes elmondta, hogy a szervezet három évtizedes fennállása óta nem láttak olyan sok számûzetésbe vonult újságírót Afrikában, mint 2009-ben. Rhodes közlése szerint Kelet-Afrikában vannak legrosszabb helyzetben az újságírók, ahol a sajtó elleni erõszak, valamint a kormányzati nyomásgyakorlás több tucat újságírót kényszerített hazája elhagyására tavaly.

A CPJ adatai szerint 2009 volt az évtized legveszélyesebb éve az újságírók számára Afrikában, ahol 12 újságírót öltek meg, köztük kilencet Szomáliában. Rhodes közlése szerint a becslések arra utalnak, hogy Szomáliából nagyjából nyolcvan profi újságíró menekült el az elmúlt három évben.

A sajtóvédõ szervezet arra figyelmeztetett, hogy az újságírók hiánya nem csak információhiányt okozott, hanem hamis információk terjedését segítette elõ. Rhodes közölte: ez nem csak a helyi újságírásra van rossz hatással, hanem a nemzetközi sajtóra is, ahogy egyre kevesebb megbízható forráshoz tudnak fordulni a külföldi tudósítók.

A tavalyi év globálisan is szomorú rekordévnek számít: a CPJ adatai szerint 71 újságírót öltek meg. Egészen novemberig úgy tûnt, hogy 2009-es szám kevesebb lesz az elõzõ évinél, de a Fülöp-szigetek déli részén történt, 57 halottat követelõ mészárlás ezt megváltoztatta. A halottak között harminc újságíró is volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!