Friss hírek

2010.02.10. 21:14

Rendõrséghez fordult az ÁNTSZ egy új kábítószer miatt

<p>A Budapesti Rendõr-fõkapitánysághoz fordult az ÁNTSZ egy viszonylag új kábítószer megjelenése miatt, azt kérik a rendõrségtõl, mérlegeljék egy esetleges eljárás megindítását.</p>

Az ÁNTSZ szerdai közleménye szerint a hazai kábítószerpiacon egy új, mephedrone nevû "partidrog" jelent meg, melyet internetes forgalmazói porszívó-illatosítóként vagy növényi növekedést serkentõ tablettaként árulnak. A hirdetésekben ugyan jelzik, hogy a készítmény emberi fogyasztásra nem alkalmas, ám a fórumozók és a világhálót böngészõk hamar rájöttek, hogy a szer "nem rendeltetésszerû használatával" a már ismert drogokhoz hasonló hatás érhetõ el.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatal közegészségügyi fõosztálya felvette a kapcsolatot a Drogfókuszponttal, és a nemzetközi "korai jelzõrendszeren" keresztül is megtörtént a riasztás. A készítményt a BRFK laboratóriuma beazonosította, és az is kiderült, hogy a vámosok több alkalommal is foglaltak már le ilyen anyagot. Az ÁNTSZ felkérte a BRFK-t, mérlegeljék egy eljárás megindítását, mert az Országos Tisztifõorvosi Hivatalnak nincs lehetõsége helyszíni ellenõrzésre, illetve nyomozati jogköre sincs.

Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel. Angliában két tinédzser halt meg a drogtól. Az ecstasyhoz hasonló hatású kábítószer egészségkárosító hatása egyelõre még az orvosok elõtt is ismeretlen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!