Friss hírek

2010.02.03. 18:52

Õrizetbe vették Zelenák Tibort, Mesterházy Ernõt és Regõczi Miklóst

<p>Gyanúsítotti kihallgatásuk után a rendõrök õrizetbe vették a BKV-nál folyó nyomozás kapcsán Zelenák Tibort, Mesterházy Ernõt valamint Regõczi Miklóst szerdán, és kezdeményezik elõzetes letartóztatásukat. Tóthfalusi György, Horváth Éva és Mátay László szabadlábon védekezhet. A gyanúsítottak irodáiban, lakásain tartott házkutatásokkor szerdán több tanácsadói szerzõdést, BKV-val kapcsolatos dokumentumot, illetve számítógépeket foglaltak le a rendõrök szerdán.</p>

A gyanúsítotti kihallgatások véget értek, a nyomozók õrizetbe vették R. Miklóst, Z. Tibort valamint M. Ernõt - közölte a Budapesti Rendõr-fõkapitányság. A három férfi elõzetes letartóztatását kezdeményezik a Fõvárosi Fõügyészségnél. H. Éva, M. László és T. György szabadlábon védekezhet - tették hozzá.

A gazdaságvédelmi nyomozók hat emberrel közöltek újabb gyanúsításokat szerdán a BKV-val kapcsolatos büntetõeljárásban. Hárman közülük már régebb óta gyanúsítottai a BKV-ügyeknek, hárman pedig szerdán kerültek elõször a nyomozók elé. A gyanúsítottak között van Tóthfalusi György, a BKV egykori igazgatósági elnöke, Regõczi Miklós volt értékesítési és kommunikációs vezérigazgató helyettes, Zelenák Tibor volt kommunikációs fõosztályvezetõ, Horváth Éva - Hagyó Miklós volt fõpolgármester-helyettes egykori sajtósa - Mesterházy Ernõ, az egykori Kormányzati Koordinációs Központ irodájának volt vezetõje és Mátay László, egy kommunikációs cég vezetõje.

A rendõrség szerint Regõczi Miklós és Zelenák Tibor felesleges illetve indokolatlan szerzõdéseket kötöttek az amúgy is veszteséges BKV nevében. Regõczi Miklóst emiatt hûtlen kezeléssel, Zelenák Tibort bûnsegédként elkövetett hûtlen kezeléssel gyanúsítják. Regõczi Miklós 12 céggel kötött szerzõdéssel 81 millió, Zelenák Tibor pedig 6 cég vonatkozásában több mint 30 milliós kárt okozott a gyanú szerint a BKV-nak.

A nyomozók ismételten gyanúsítottként hallgatták ki Horváth Évát, felbujtóként elkövetett hûtlen kezelés bûntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt. A nyomozók szerint a nõ szándékosan rávette a volt BKV-s vezetõket, hogy szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére kössenek szerzõdéseket.

Mátay László egy külsõs cég vezetõjeként lett bûnsegéd hûtlen kezelésben. A gyanú szerint segített a meggyanúsított BKV-s vezetõknek vagyonkezelõi kötelességük megszegésében, és 27 milliós kárt okozott.

Tóthfalusi György a gyanú szerint felbujtóként elkövetett hûtlen kezeléssel gyanúsítható, a többiekhez hasonló módon rávette a volt BKV-s vezetõket, hogy megszegjék a vagyonkezelõi kötelességüket.

Felbujtóként elkövetett hûtlen kezelés elkövetése megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a gazdaságvédelmi nyomozók Mesterházy Ernõt is. Õ is állítólag indokolatlan szerzõdések megkötésére vette rá a BKV egykori vezetõ munkatársait.

A BKV szerdai közleménye szerint téves az a sajtóinformáció, hogy Mesterházy Ernõ a BKV Zrt. igazgatósági tagja volt korábban.

A BKV-ügyekben tovább tart a nyomozás, mind a tanácsadói és vállalkozói szerzõdések, mind pedig a korábban kirobbant végkielégítési ügyekben, vagy Horváth Éva állítólag jogosulatlan foglalkoztatása ügyében is. A szerdán is kihallgatott három régi és három új gyanúsítotton kívül a különbözõ BKV-s ügyekben gyanúsított még Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató, Bolla Tibor jelenlegi gazdasági igazgatóhelyettes és egy adminisztrátornõ. Egy vesztegetési ügy kapcsán a BKV volt jogi igazgatója gyanúsított, illetve keresik még az informatikai igazgatót. Szintén gyanúsított Antal Attila egykori BKV-vezérigazgató, aki házi õrizetbe került. Elõzetes letartóztatásban egyelõre Szalainé és a volt jogi igazgató vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!