Friss hírek

2010.02.18. 13:49

Orbán Viktor: a spekuláció megszüntetésével talpra kell állítani a magyar gazdaságot

<p>A kormány gazdaságpolitikájával, folyamatos trükközésével nem az ország jövõjét, hanem saját magát finanszírozta az elmúlt években, és ennek következménye egyebek mellett a magas munkanélküliség és a vállalkozói szektor zsugorodása. A legfontosabb nemzeti célnak ezért a következõ idõszakban a magyar gazdaság talpra állítását kell tekinteni - ezt mondta a Fidesz elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján csütörtökön Budapesten. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a gazdaság talpra állításához nem elméletek kellenek, hanem "30 markos legény", valamint tapasztalat és erõ.</p>

A Fidesz elnöke szerint a kapitalizmusra a piaci spekuláció jelenti most a legnagyobb veszélyt, és ezt hangoztatják a szakértõk szerte a világban. A spekuláció csak magánérdekre és rövid távú haszonra törekszik, valamint azt üzeni, hogy munka nélkül is fenntartható a gazdaság, pedig a világban ma azok a térségek erõsek, ahol termelés van. Magyarországon ráadásul nemcsak a piacon, hanem a politikában is megjelent a spekuláció, ami a piacon is károkat okoz. Orbán Viktor az ilyen károk között említette azt, hogy az elmúlt években az egész gazdaságpolitika spekulatív adatokra épült itthon, a privatizációs bevételeket nem a gazdaság élénkítésére fordították illetve nyakló nélkül vettek fel hiteleket.

A volt miniszterelnök azt mondta, hogy a politikai spekuláció egyik következménye a körbetartozás is: az állam maga gerjesztette a folyamatot azzal, hogy nem fizetett ki idõben vállalkozókat, és az így megmaradó pénzzel tömték be a "költségvetési lyukakat".

Orbán Viktor úgy látja, hogy a gazdaságot nem lehet szakpolitikai vitákon keresztül talpra állítani, a politikának kell új irányt szabnia a gazdaságnak, és ehhez magát a politikát is meg kell változtatni, azaz a mostanit be kell fejezni. A magyar gazdaságnak vannak olyan adottságai, amelyek a mostani gazdasági környezetben felértékelõdhetnek - ilyen például az elhelyezkedése, amely tranzitgazdaság kialakítására ad lehetõség, a jó minõségû termõföld, a vízkészlet és a magyar szellemi találmányok. Bizonyos adottságok pedig kialakíthatóak: ilyen például az olcsó, szolgáltató állam vagy az egyszerû adó- és munkaügyi rendszer, kedvezõ jegybanki politika - tette hozzá.

A Fidesz elnöke szerint egy ország talpra állításához most erõ és józan ész szükséges, és ehhez a feladathoz erõs kormány kell, amely a megoldások keresése helyett nem menekül spekulációba, tartható költségvetéssel biztosítja a stabilitást és helyreállítja az ország iránti bizalmat.

Orbán Viktor a legfontosabb feladatok között említette a gazdaság valós helyzetének feltárását, csökkenteni kell a vállalkozások terheit, a kormányváltás utáni hetekben hatékony programot kell indítani az építõipar talpra állításáért, valamint helyre kell állítani a fizetési és pénzügyi fegyelmet az állami szerveknél. A következõ kormánynak elkötelezetten védeni kell a magyar gazdaság erõforrásait, köztük a termõföldet, a vízkészlet és a hazai termékeket - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!