Friss hírek

2010.02.18. 14:14

NKH: Csak a közlönyben történt kihirdetés után változik az eredetvizsgálatra vonatkozó rendelet

<p>Egészen addig a január elseje óta érvényben lévõ rendelet a mérvadó a gépkocsik eredetiségvizsgálatával kapcsolatban, amíg a módosítást a Magyar Közlönyben közzé nem teszik - olvasható a Nemzeti Közlekedési Hatóság csütörtöki közleményében.<br />Addig tehát az idõszakos mûszaki vizsgával együtt, a 2006. január 1. elõtt forgalomba helyezett, de még eredet ellenõrzésen át nem esett autókra az eredetvizsgálatot is el kell végeztetni a tulajdonosoknak. A hatóság közleményével a szerdai kormányszóvivõi tájékoztatón elhangzott információkra reagált, ahol Szollár Domokos azt mondta, hogy csütörtöktõl változik a rendelkezés és már nem lesz kötelezõ az érintetteknek az eredetvizsga.</p>

A Nemzeti Közlekedési Hatóság, mint jogalkalmazó, csak a kihirdetésre került, hatályos jogszabályok alapján járhat el. A jogszabály viszont csak akkor nyilvánítható kihirdetettnek, amikor a Magyar Közlöny hivatalos honlapján megjelenik, illetve az ezt követõ naptól lép csak érvénybe - írja a közlemény. A rendelet módosítása csütörtök délig nem került fel a honlapra, így a hatóság egyelõre nem kezdte meg a vizsgák során alkalmazott szoftver átprogramozását.

Szollár Domokos a szerdai kormányszóvivõi tájékoztatón azt mondta, hogy csütörtöktõl ismét csak akkor kell eredetiség vizsgálatra vinni az autókat, ha adásvétel történik. Hozzátette: azért módosították a januártól életbe lépett rendeletet, mert sok esetben felesleges kiadásra kényszerítették ezzel azokat az autósokat, akik 2006-óta helyezték forgalomba autójukat. A januári rendelkezés a szakmai szervezetek szerint is elhamarkodott volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!