Friss hírek

2010.02.20. 06:14

Negyven halott a marokkói mecsetomlásban

<p>Legalább negyvenen meghaltak és több mint hetvenen megsérültek Marokkóban, amikor a pénteki nagyima idején a hívõkre omlott egy mecset minaretje - közölték szombaton helyi tisztségviselõk. A Meknes városában található mecset tele volt emberekkel, amikor a tragédia történt.</p>

A 18. században épített mecset minaretje akkor omlott rá a több száz hívõre, amikor az imám belekezdett a szertartásba. A marokkói belügyminisztérium közlése szerint a minaret, valamint a tetõ egy része délután egy óra elõtt omlott le.

A helyiek szerint a heves esõ okozta a tragédiát, amely meggyengítette a több száz éves épület szerkezetét. Marokkóban az elmúlt hetekben több halottak követeltek az esõzések és áradások, utakat tettek járhatatlanná, és több helyen jelentõs mezõgazdasági károkat okoztak.

A marokkói polgári védelem közlése szerint a 71 sérült közül 51-et már hazaengedtek, miután az orvosok ellátták kisebb sérüléseiket. A súlyosabban sérült embereket a Meknestõl hatvan kilométerre található Fez kórházába szállították. Helyi tisztségviselõk közben arra figyelmeztettek, hogy lehetnek még áldozatok a romok alatt.

Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplõ Meknesben lévõ mecset minaretje az egykori marokkói fõváros látképének egyik meghatározó eleme volt. VI. Mohamed marokkói király már utasítást is adott arra, hogy az épületet eredeti formájában építsék újjá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!