Friss hírek

2010.02.16. 13:34

Nagy károkat okoznak az illegális agancsgyûjtõk Gemencen

<p>Megszaporodtak az illegális agancsgyûjtõk a gemenci erdõben, mivel a gímszarvasok ezekben a hetekben hullajtják agancsaikat. Az agancsgyûjtõk nemcsak jogszabályt sértenek, de jelentõs természeti károkat is okoznak, hiszen kizavarják vackaikból a nem régen született vadmalacokat, amelyek így megfáznak és elhullanak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Baricz Árpád, a Gemenci Erdõ- és Vadgazdaság Zrt. PR-szakembere.</p>

Az agancsgyûjtés jelentõs és közvetlen károkat okoz Európa legnagyobb ártéri erdejének állatvilágában, a gemenci erdõ faunájában - mondta el Baricz Árpád.

A Gemenc Zrt. tájékoztatása alapján a gímszarvasok elhullajtott agancsait csak a területen vadászatra jogosult gyûjtheti vagy adhat engedélyt bárkinek a gyûjtésre. A Gemenci Erdõ- és Vadgazdaság Zrt. csak szakembereknek ad engedélyt - korlátozott számban - a gyûjtésre, mivel ebben az idõszakban a nem hozzáértõ agancsgyûjtõ jelentõs veszélynek teszi ki az állatvilágot. Idén hamarabb ellettek a vaddisznó kocák, ezért a szakemberek nagyon figyelnek arra, hogy a lehetõ legnagyobb nyugalmat biztosítsák a vadállomány számára, melyek ilyenkor a vackokban ápolják utódaikat.

A Gemenci Erdõ- és Vadgazdaság Zrt. közölte: tettenérés esetén minden jogi lépést megtesz az állatok védelmében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!