Friss hírek

2010.02.05. 19:12

"Milliós bérek": csökkentik a spanyol légiirányítók kiugróan magas fizetését

<p>Csökkentik a spanyol légiirányítók "milliós fizetését" - jelentették be pénteken Spanyolországban. A helyi munkaügyi miniszter szerint ugyanis az állami cég az "európai átlag kétszeresét fizeti" az országban dolgozó 2300 légiirányítónak, akiknek ezen kívül is "túlzott privilégiumokat" biztosítanak.</p> <p>A spanyol munkaügyi miniszter, Jose Blanco szerint "elfogadhatatlan, hogy az állami cég (AENA) milliós fizetéseket adjon alkalmazottainak, miközben a kormány megszorításokkal sújtja az összes többi spanyolt". A munkaügyi miniszter szerint az országban 2300 légiirányító dolgozik, akiknek mértéktelenül magas fizetésükön kívül egyéb különleges elõjogaik is vannak. Így például az is, hogy már 52 évesen nyugdíjba vonulhatnak.</p>

A tárcavezetõ azután beszélt minderrõl, hogy a heti kormányülésen elfogadták a légiirányítók fizetésének csökkentésérõl benyújtott indítványt.
Spanyolországban a közlekedési minisztérium múlt heti adatai szerint a legjobban keresõ 135 légiirányító éves fizetése több mint 600 ezer euró, átszámítva 163 millió forint. 713 további légiirányító pedig 360, és 540 ezer euró közt keres évente - ami 98, illetve 147 millió forintot ér.

Összehasonlításul a spanyol munkaügyi miniszter elmondta, hogy a kormányfõ, Jose Luis Rodriguez évente 92 ezer eurós (25 millió forintnak megfelelõ) fizetést kap, míg a spanyolok többségének átlagbére évi 18 ezer euró (csaknem 5 millió forint).

Kiugróan magas bérük és kiváltságos elõjogaik ellenére a spanyol légiirányítók 2009 végén sztrájkoltak tartottak, ami jelentõs járat késéseket okozott a karácsonyi szezonban. A spanyol kormány egyébként a múlt héten jelentette be, hogy 50 milliárd euróval csökkentik a kiadásaikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!