Friss hírek

2010.02.15. 14:44

Mesterházy: bocsánatot kell kérni azoktól, akik politikai hovatartozásuk miatt félelmet éreznek

<p>Nem az orvostársadalomról, hanem a politikáról, a politikai megosztottságról mondott véleményt az MSZP kormányfõ-jelöltje egy rendezvényen, és nem állt szándékában, hogy bárkit megsértsen.. Mesterházy Attila a Magyar Orvosi Kamara elnökének címzett hétfõi nyílt levelében azt is írja, hogy azoktól kell bocsánatot kérni, akik politikai hovatartozásuk miatt félelmet éreznek. A szocialista miniszterelnök-jelölt Éger István azon felszólítására reagált, hogy a rendezvényen tett kijelentései miatt kérjen bocsánatot az orvostársadalomtól.</p>

Mesterházy Attila azt írja: a január 31-én megtartott Nyugdíjas szolidaritás címû rendezvényen a többi között arról beszélt, hogy nem helyes és nem elfogadható, ha a jövõben, bármikor Magyarországon, bárkinek félnie kell véleménye, meggyõzõdése felvállalása miatt. Errõl a nem kívánatos jövõrõl beszélt és nem másról. "Ezért szándékomban sem állhatott bárki megsértése, minõsítése."

A szocialista kormányfõ-jelölt levelében felhívja a figyelmet arra, hogy egyes internetes portálok bejegyzései jól mutatják az általa felvázolt közhangulatot: például számos hozzászólás már a baloldaliak kivégzésérõl vizionál, illetve nyomdafestéket nem tûrõ módon mond véleményt és tesz hitet jobboldali elkötelezettsége mellett.

A szocialista politikus mint írja: részérõl és a társadalom részérõl is az orvosok munkáját megbecsülés és tiszteletet övezi. Az orvosok iránti bizalom alapja éppen az, hogy a betegek gyógyulásáért mindent megtesznek függetlenül bórszíntõl, világnézettõl, anyagi helyzettõl, társadalmi hovatartozástól. Szerinte az egész politikai elit felelõssége, hogy ezt a bizalmat ne áshassa alá semmilyen "önös politikai érdek, gyûlöletkeltés, tudatos félremagyarázáson alapuló hisztériakeltés."

Mesterházy Attila szerint épp ezért, ha valakitõl, akkor azoktól kell bocsánatot kérni, akik politikai hovatartozásuk miatt éreznek félelmet, és attól tartanak, hogy emiatt sérelem érheti õket. "Én ezt a magam és politikus társaim nevében is megteszem" - írja a szocialista politikus.

Éger István, még február 4-én szólította fel Mesterházy Attilát arra, hogy nyilvánosan kövesse meg az orvosokat. A MOK elnöke szerint ugyanis az orvostársadalmat sértetõ kijelentés volt a kormányfõ-jelölt felvetése, miszerint "rábízhatja-e magát egy közismerten baloldali érzelmû beteg egy netán jobboldali gondolkodású orvosra?"

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!